Cine sunt actrițele și prezentatoarele TV din România care au scris cărți de bucate? Laura Cosoi, cea mai prolifică autoare

cedete, carti de bucate, laura cosoi, retete Sursa foto: eMAG

Mulți artiști și vedete TV din întreaga lume au scris cărți de bucate, dovedind că dragostea pentru gastronomie își poate face loc în orice program, oricât de încărcat ar fi acesta. Și în România, o mână de actrițe și jurnaliști au semnat astfel de cărți, unele dintre ele devenind chiar bestseller-uri. Vă prezentăm în acest articol o listă a cărților scrise de astfel de autori, menționând că printre numele alese nu există niciun bucătar profesionist.

Regretatele Stela Popescu, Cristina Stamate și Draga Olteanu Matei se numără printre cei care au promovat gastronomia românească, dar nu numai.

Stela Popescu a publicat două volume de rețete. Primul, În bucătărie la Steluța – carte de bucate de Stela Popescu, a fost un volum publicitar sponsorizat de Maggi, al cărui logo apare și pe copertă. Următoarea carte – Gătește moldovenește cu Stela Popescu – conține 345 de rețete și 110 fotografii, iar pe coperta a IV-a a cărții, artista scria:

„Să răsfoim împreună această carte de bucate care mă face să mă gândesc la vremuri trecute, dar și la ce mâncăruri noi aș mai putea găti. Și, chiar dacă nu respect mai niciodată rețetele de la cap la coadă – de, așa sunt eu, îmi place să trec totul prin sufletul meu –, mi-a făcut mare plăcere să le selectez și să le comentez pentru dumneavoastră. Un lucru e sigur – sunt rețete tradiționale moldovenești și îți lasă gura apă numai când le citești (darămite când le prepari!). Se spune că bucătarii cei mai buni din lume sunt bărbați. Doamnelor, nu vă subestimați, gătiți cu plăcere și cu imaginație și vă asigur că dragostea va renaște mereu și mereu în casa voastră, iar cândva, când vă veți privi în oglindă, veți fi și mai frumoase.”

Cristina Stamate a semnat volumul Rețete culinare inedite care, conform descrierii oficiale, „nu este doar o carte de bucătărie. Dincolo de scopul practic, reflectat în primul rând într-o bogăție de rețete, aceasta cucerește mai ales prin stilul sprințar – marca actriței Cristina Stamate – prin umorul care condimentează fiecare rând și prin talentul de a scoate un profit literar dintr-o… carte de bucate. Astfel, un ochi atent va descoperi în paginile cărții și o biografie, și o încercare de introspecție, și portretele unor buni prieteni, și proiectele de viitor ale autoarei. Titlurile rețetelor stârnesc zâmbetul și, bineînțeles, curiozitatea oricărei gospodine – Ficăței… demenți!; Lux… ieftin; Văcuța savantă; Cartofi umpluți cu… silă – sunt un mod de a ne aminti că bucătăria este o artă și că se face cu suflet.”

Draga Olteanu Matei a semnat un volum de rețete, dintre care unele versificate: Rețete în versuri și proză culese și povestite de Draga Olteanu Matei… și desenate de Coana Chirița. Ulterior, această carte a devenit și audiobook. Cartea este recomandată de Ion Buziaș, care notează: „Draga Olteanu-Matei este o artistă cunoscută și îndrăgită, creatoare a unor roluri (personaje) memorabile. De data aceasta, o vedem într-o ipostază literară, mai puțin cunoscută, aceea de autoare a unor ‘rețete versificate’. Fie în proză, fie în versuri, rețetele Dragei au umor. Parcă o vedem interpretând un rol, să zicem al unei gospodine (bucătărese) pricepute, care ne spune cu haz cum se prepară Bouillabaisse – pe care, prevăzătoare, ne îndeamnă să-l citim, dacă suntem cât de cât școliți, Buiabes – sau Uha, dar ca să nu se creadă că dă preferință bucatelor exotice, prezintă și Pârjoale moldovenești, Borșul de salată verde, Cozonacul regelui sau… Crapul la cuptor. Actrița-poetă știe să reconstituie un ‘eveniment’, o întâmplare, pe care o povestește cu farmec, cu umor, și în cadrul căreia așază cum nu se poate mai bine rețeta. Pentru că, așa cum spunea și Sadoveanu, întâmplările în sine, goale, nu au nici un haz, cuvintele care le îmbracă narativ sunt totul. Lectură plăcută și… savuroasă, rețetele baladești ale Dragei Olteanu-Matei întregesc ‘repertoriul’ actriței cu o fațetă puțin cunoscută a artistei, ce știe să facă din rețeta culinară… pagină literară.”

Adriana Trandafir este coautoare a trei cărți de bucate cu rețete de sezon: Meniuri de primăvară, Călătorie culinară cu Adriana Trandafir și Bucătăria iernii, scrise alături de cunoscuta autoare de cărți de bucate Maria Cristea Șoimu, dar și Meniuri de toamnă, scrisă împreună cu Anca Șoimu. Despre volumul dedicat sezonului rece și sărbătorilor de iarnă, autoarele scriu în prefață:
„Cartea noastră este un imn de bucurie dedicat vieții românilor de pretutindeni care, oriunde ar fi, vin acasă de Crăciun și stau la masă lângă părinți și neamuri sau măcar se gândesc la masa cu friptură de porc, cârnați, caltaboș sau tobă și încearcă un regret că sunt departe de țară. Am rămâne două gospodine oarecare dacă nu v-am aminti și îndemna că este bine să reduceți consumul de carne, prăjeli, sare, zahăr, fast-food, sucuri carbogazoase și condimente și să consumați multe fructe și legume proaspete care vă vor ține sănătoși toată viața. Un alt îndemn este să nu mâncați mult! ‘Mâncarea în exces a făcut mai multe victime decât războaiele’, iar ‘un gentleman este acel om care, atunci când ia micul dejun singur, se comportă ca și cum ar fi la un dineu de gală.’
Și nu uitați: ‘ca să fiți mulțumiți cu adevărat și să fiți fericiți, cultivați-vă singuri grădina’, atât grădina cu legume, fructe sau flori, cât și grădina sufletului.”

O altă carte care merită menționată în această listă e cea a mamei actriței Daniela Nane, volumul cu rețete din copilăria artistei Despre Gusturi din copilărie. Rețete pentru fiica mea, de Elena Nane, Daniela scrie: „Mama a gătit excelent de când o știu. Colegii mei de la teatru își amintesc și acum, după douăzeci de ani, de sarmalele cu mămăliguță și smântână pe care le-au mâncat după un spectacol al Teatrului Bulandra. Colegele mele o sună chiar și acum pe mama de sărbători ca să le spună cum să facă un cozonac la fel de bun, dulceață de cireșe amare sau de gutui, checuri cu ciocolată sau alte bunătăți pe care le-au gustat în toți acești ani. Îți mulțumesc, mama, pentru generozitatea de a împărtăși secretele tale cu toți cei care își doresc această bucurie!”

Citește și Nigella Lawson, critic culinar și vedetă TV internațională, recomandă o carte de bucate românească / Recent, ea a promovat plăcintele ardelenești

Laura Cosoi este însă cea mai prolifică dintre toate aceste autoare, având la activ trei cărți de bucate, dintre care una dedicată rețetelor pentru copii.

Primul volum este intitulat Rămâi la masă?. Autoarea ne oferă un „jurnal al bucuriilor de zi cu zi și rețetele care le însoțesc”, dezvăluindu-ne preferințele sale culinare, dezvăluite și în poveștile personale, și în cele 40 de rețete (ce pot fi preparate în mai puțin de 30 de minute fiecare) structurate în patru capitole – Mic dejun, Prânz, Gustare și Cină. Laura spune că „această carte este o invitație la masă, dar și în viața mea. Gătind pentru tine și cei pe care-i iubești îți oferi momente de bucurie pură, dar și clipe care transformă rutina de zi cu zi într-o sărbătoare.”

Următoarea carte este intitulată Forma gustului, un volum care ne invită să facem o călătorie în lumea rețetelor savuroase, simplu de preparat și mai ales sănătoase, pe care Laura le-a adunat și încercat în călătoriile sale și care se potrivesc perfect stilului său de viață: „Trebuie să recunosc că mi-a plăcut și am fost foarte surprinsă să constat cât de multe feluri de mâncare poți face cu același ingredient de bază. E ca și cum ai avea niște piese de Lego și de fiecare dată construiești altceva. Același ingredient – altă formă, alt gust!”

În sfârșit, a treia carte se numește Mama și copilul. Rețete delicioase și sănătoase pentru cei mici. Laura spune: „Acest volum este o continuare firească a celor două anterioare. Gusturile copilăriei sunt cele care ne formează, ne cresc sănătoși, ne alintă simțurile și rămân de neuitat. Când am devenit mamă, am știut că vreau să-i ofer fetiței mele, Rita, o alimentație sănătoasă și gustoasă, diversificată, dar și echilibrată, care să îi bucure simțurile și să-i ofere energia de care are nevoie în fiecare zi. În această carte vei găsi rețete sănătoase și delicioase, potrivite nu doar pentru cei mici, ci pentru toată familia, gândite și testate de mine pentru Rita, dar și pentru noi, părinții ei. Sper să îți fie de folos, să îți ofere inspirație și bucurie în bucătărie și la masă, alături de cei dragi!”

Adela Popescu, jurnalistă și actriță, nu s-a lăsat mai prejos și a publicat volumul Rețete de viață, în care adună rețetele învățate de la bunica sa, dar și câteva creații proprii. Cartea este o combinație de rețete, povești și sfaturi pentru o viață sănătoasă, oferind cititorilor un ghid complet pentru a găti cu plăcere și a trăi în armonie.

Toate aceste cărți de bucate scrise de vedetele românești demonstrează că arta culinară poate fi o pasiune comună, chiar și pentru cei care își dedică viața scenei sau ecranului. Indiferent de stilul lor personal, aceste cărți reflectă bucuria gătitului și dorința de a împărtăși rețete și povești cu publicul.

Sursa foto: eMAG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *