„Bucătăria pentru mine este dragoste, nu meserie” / „În timpul săptămânii, sunt șofer, macaragiu, șef de șantier” – Chef Ciprian Tache

Ciprian Tache, chef, Italia, bucatarie foto: G4Food
  • Pe chef Ciprian Tache l-am cunoscut lângă un rotisor încărcat cu bucăți de coaste și piept de porc, care se rumeneau la cărbuni aprinși, în ultima zi de Grill Fest 2024, 10 – 12 mai, la Snagov. 
  • Ploaia abia se oprise și spațiul imens dedicat evenimentului începuse să se anime. Ciprian, asociat la eveniment cu producătorul Ferma de la Munte (carne și brânzeturi), mi-a dezvăluit că o regulă a festivalului pentru participanți și chefi a fost prepararea în moduri diferite a pieselor alese din carcasa animalului sacrificat.

„La standul nostru avem coastele de porc/pieptul de porc, pe care le pregătim în mai multe feluri: avem piept și coaste de porc făcute la rotisor, la smoker și pe plită, ca să putem găti carnea în mai multe feluri”, a declarat el, pentru G4Food

Reporter: E publicul românesc, în ultimul timp, mai mofturos? S-a schimbat?

Ciprian Tache: Nu cred că este mai mofturos. Cred că este mai selectiv. În ziua de astăzi publicul e mai informat și poate să aleagă. 

Reporter: „Când nu sunteți aici, la un astfel de eveniment, dvs. unde activați, în viața de zi cu zi, profesional vorbind?” 

Ciprian Tache: Eu am și alte meserii, eu am activat doar în restaurante, în Italia am lucrat vreo 10-15 ani, dintre care ultimii 7 ani i-am lucrat în bucătărie. M-am întors acasă, am lucrat tot în bucătărie, a venit pandemia, care ne-a dat la picioare la toți, dar spre norocul meu, eu pot face și altceva, în viața de zi cu zi fac celelalte meserii, și în week-end-uri și când sunt evenimente fac doar asta, gătesc. Sunt chef de weekend și de evenimente private.

Reporter: Ce meserie aveți?

Ciprian Tache: Am mai multe meserii, sunt automacaragiu, șef de șantier, șofer profesionist”.

Reporter: Vă relaxați în bucătărie?

Ciprian Tache: Pentru mine, gătitul este pură plăcere. Eu am făcut școli de bucătărie în Italia, am făcut Academia italiană pentru bucătari, am văzut că îmi iese ce fac, pentru mine bucătăria e mai mult dragoste, nu e meserie, gătesc din suflet, nu simt oboseala. 

Reporter: Ați importat ceva nou din Italia în bucătăria românească?

Ciprian Tache: Acolo am învățat bucătăria internațională, bucătăria moleculară, cum o numesc ei astăzi, gătitul în vid. Aparatele și automatizările ne ajută foarte mult, fiindcă nu mai găsim oameni la locurile de muncă și nu mai există implicare așa cum era odată, poate cum am fost învățați noi. 

Reporter: Asistăm la o revoluție, inclusiv în bucătăria românească, în ce privește noile tehnologii, noile echipamente? Trecem printr-o perioadă în care toate aceste echipamente inovative, unele extrem de inspirat făcute, revoluționează bucătăria?

Ciprian Tache: Clar revoluționează și ușurează bucătăria. În ziua de astăzi, echipamentul te ajută foarte mult, ai totul controlat. Ca să zic așa, poți lucra de pe telefon. Așa de avansată este bucătăria, dar să nu uităm că un aparat nu poate să dea gust. Tot ce este aparatură este comandată de noi. Noi suntem cei care îi spunem aparatului ce trebuie să facă. Sunt niște rețete deja incluse în programele lor, dar nu e chiar așa cum crede lumea. Fiecare aparat face niște chestii standard, dar o bucată de carne poate fi o bucată de carne mai fragedă, mai mică, poate fi vânat, lucrurile deja diferă. Intervine cunoașterea bucătarului, experiența și școala. Un restaurant funcționează dacă mâncarea este bună, nu dacă restaurantul este șic.  




 

foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *