„Ziua Eliberării” | Economia națională a Spaniei ar putea suferi pierderi de până la 4,3 miliarde de euro în 2025, generate de o reducere de aproape un sfert a vânzărilor pe piața americană

AFIR Sursa foto: Unsplash / Mufid Majnun

Economia națională a Spaniei ar putea suporta pierderi de până la 4,3 miliarde de euro în 2025, generate de o reducere de aproape un sfert a vânzărilor pe piața americană, conform estimărilor Camerei de Comerț a Spaniei, notează El Pais.

Citește și: ANALIZĂ | „Liberation Day” declanșează un val de schimbări în economia mondială. În ce măsură și cum va fi afectată economia europeană?

În termeni de PIB, acest lucru ar avea un impact de 0,27%. Impactul s-ar limita la 5% din totalul exporturilor de bunuri ale economiei spaniole, reprezentând ponderea vânzărilor către SUA din totalul livrărilor externe ale țării. Banca Spaniei, a estimat un impact de 0,11% asupra PIB-ului în următorii trei ani, luând deja în considerare efectele represaliilor europene.

Deși impactul macroeconomic nu ar fi unul devastator pentru Spania, anumite sectoare ar fi grav afectate. Producătorii de utilaje și echipamente electrice, care au exportat în SUA bunuri de peste 4 miliarde de euro în 2024, ar resimți cel mai puternic șoc, cu o posibilă scădere de 28% a vânzărilor. Industria chimică și farmaceutică ar suferi, de asemenea, scăderi estimate de până la 16,5%, în timp ce sectorul metalurgic ar înregistra reduceri de peste 10% la fier, oțel și aluminiu.

În sectorul agroalimentar, scăderea estimată ar ajunge la 6%, însă produse-cheie precum uleiul de măsline și vinul ar putea experimenta din nou prăbușirea suferită între 2019 și 2020, când tarifele impuse în primul mandat al președintelui republican au dus la o reducere de 70% a vânzărilor de „aur lichid” pe piața americană.

Industria vinicolă se confruntă cu o amenințare și mai gravă, având în vedere posibilitatea impunerii unei taxe de 200%, așa cum a anticipat Trump în urmă cu câteva săptămâni, ca represalii la tarifele europene asupra bourbonului.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Industria auto, una dintre principalele preocupări ale analiștilor odată cu revenirea republicanului la Casa Albă, ar scăpa relativ nevătămată, deoarece Spania a încetat să mai exporte automobile pe piața americană. Totuși, la nivel global, acest sector ar fi unul dintre cele mai afectate, confruntându-se cu cele mai mari creșteri tarifare de la al Doilea Război Mondial încoace, potrivit Oxford Economics.

Consecințe pentru sectorul agricol

Spania exportă în Statele Unite produse agroalimentare în valoare de puțin peste 3,5 miliarde de euro (conform datelor Datacomex 2024), din care 30 % (1,013 miliarde de euro) provin exclusiv din vânzările de ulei de măsline către această destinație, notează EFE Agro.

După uleiul de măsline, vinul ocupă locul al doilea ca importanță, cu 335 de milioane de euro obținute din vânzările către Statele Unite anul trecut (conform Datacomex), în timp ce măslinele de masă reprezintă a treia categorie ca valoare, cu puțin peste 200 de milioane de euro.

Alte categorii semnificative includ vânzările din sectorul horticol, cu 74 de milioane de euro, și cele de fructe de mare congelate, care au generat 84 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *