Volumul Imperfect, scris și coordonat de Ruxandra și Gabriel Gavrilescu, este centrat în jurul conceputului „zero waste”. Alături de sfaturile și rețetele celor doi, cartea beneficiază și de contribuția unora dintre cei mai cunoscuți chefi de la noi: Alex Petricean, Alexandru Iacob, Oana Irina Coantă, Mihai Toader, Vlad Pădurescu, Mădălina Roman, Andrei Chelaru și Roland Suciu.
Cartea poate fi deja precomandată online, iar din a doua jumătate a lunii va fi prezentă și fizic în librării.
„Prin natura temelor atinse, această carte se poate integra conceptual în curentul zero waste. Dintr-o perspectivă mai largă, aceea a dezvoltării unui sistem, ea cuprinde și o sumă de mecanisme și valori care previn irosirea resurselor de orice fel, ajutându-te să obții satisfacția unei relații mai echilibrate cu mâncarea. Sunt aici să facem echipă pentru mai puțină risipă acasă, cu soluții adaptate nevoilor, culturii, infrastructurii, provocărilor și oportunităților pe care le aduce traiul în România de astăzi. Îți propun un sistem decizional eficientizat de-a lungul unei decade, strategii mai inteligente de cumpărături, metode de depozitare, pârghii de organizare eficientă și o bază de formule, rețete și metode de conservare care te pot ajuta să adopți o atitudine mai sustenabilă, care duce la mai puțină risipă alimentară”, scrie Rxandra Gavrilescu.
Cartea este structurată în trei părți:
Capitolul 1. Organizare. Eficientizare. Depozitare. Reutilizare
Oferă soluții complete de prevenire și gestionare a contextelor care favorizează risipa în viața de zi cu zi.
Capitolul 2. Cum să conservi și să prelungești viața alimentelor
Dezvăluie direcții de conservare a surplusului și câteva rețete concrete din tradiționalul colectiv sau din secretele unor chefi autohtoni.
Capitolul 3. 45 de rețete antirisipă
Prezintă variante de a transforma în preparate gustoase ingredientele cele mai predispuse să ajungă în coșul de gunoi. Conține 45 de rețete de la Rxuandra și Gabriel, echipa Amuse Bouche, și de la opt dintre cei mai cunoscuți și apreciați chefi din România: Alex Petricean, Alexandru Iacob, Oana Irina Coantă, Mihai Toader, Vlad Pădurescu, Mădălina Roman, Andrei Chelaru și Roland Suciu.
Pe coperta a IV-a scriu trei oameni cunoscuți din industrie:
„Fiecare dintre noi are obligația morală de a trăi astfel încât propriul impact asupra mediului să fie cât mai redus. Planeta nu ne aparține doar nouă sau generațiilor care vin după noi, ci și restului viețuitoarelor cu care o împărțim. Nu mai putem amâna să reînvățăm, așa cum odată se făcea din nevoie, să valorificăm orice poate fi folosit sau reutilizat, investind efort, timp și imaginație. Cartea Ruxandrei explorează moduri de îmbunătățire a relației pe care o avem cu mâncarea și risipa adaptate la contemporaneitate și vine la momentul oportun, servind drept cărămidă așezată la temelia filozofiei zero waste în colțul nostru de lume, unde tot mai mulți încep să realizeze necesitatea unei atitudini individuale mai preocupate de viitor”, scrie Mona Petre, autoarea Ierburi uitate. Noua bucătărie veche.
„Noua perfecțiune în bucătărie este imperfecțiunea. Iar acceptarea și asumarea ei vin din educație, înțelegere, studiu, sustenabilitate. Imperfect. Cum îmbunătățești relația cu mâncarea și risipa oferă informații naturale ce definesc un stil de viață prezent atât în bucătăria cititorului, cât și în cea a restaurantelor. Este un manual de bune practici ce-și merită locul în primele rânduri ale oricărei biblioteci” – Alex Petricean, chef, proprietar Noua & Noua B.A.R.
„Pe lângă utilitatea ei și explicațiile coerente despre tehnicile de conservare, această carte ne arată o strânsă legătură între bucătăria românească și combaterea risipei alimentare. Ne ajută să redescoperim informații, tehnici și mici secrete folosite de bunicii noștri, pe care le putem adapta într-un mod gustos în zilele noastre. Creativitatea este un alt simț pe care îl dezvoltă. O să te gândești de două ori înainte să arunci ceva ce poate înainte credeai că nu iți este de folos” – Mihai Toader, chef & proprietar Soro.Lume