Autoritatea Națională Fitosanitară ( ANF ) nu a instituit un sistem de testare a echipamentelor de aplicare a pesticidelor ( EAP ). Prin urmare, la momentul auditului, în octombrie 2019, niciun EAP nu fusese testat și certificat, însa aceste echipamente sunt folosite în continuare, ceea ce contravine articolului 8, alineatul (2), din Directiva europeană SUD, care prevede ca, dupa 26 noiembrie 2016, „numai acele echipamente de aplicare a pesticidelor care au trecut cu succes de inspecție pot fi utilizate în scop profesional”, scrie negru pe alb în raportul întocmit de echipa de audit, care a venit în România ca să vadă cât de sustenabil gestionează autoritățile și fermierii produsele de protecția plantelor.
ANF a precizat că întârzierea semnificativă în instituirea sistemului a fost cauzată de costurile de achiziționare a echipamentelor de testare necesare. Comisia a evidențiat pentru prima data preocupările sale în acest sens într-o scrisoare adresată României în octombrie 2017. ( Ministerul era condus de Petre Daea, n.n. )
ANF a explicat ca a avut în vedere externalizarea testarii EAP, deoarece acest lucru este permis de directivă și se întâmplă deja în alte state membre, însă a fost luată decizia politică de a nu externaliza aceste activități către operatori privați. ( Partidul aflat la putere era condus de Liviu Dragnea, n.n. )
Aflăm din raport că ANF are un inventar de 18.600 de EAP care necesită să fie testate și certificate. Inventarul a avut la baza o analiză efectuată de personalul ANF la nivel județean. Totuși, în ambele județe vizitate de echipa de audit, personalul ANF a recunoscut că ar putea fi utilizate mai multe pulverizatoare decât numărul prevazut, întrucât studiile efectuate au fost incomplete. Acest aspect este dovedit și de faptul că în România există 840 000 de solicitanți de fonduri în cadrul schemei de plată unice și 3,4 milioane de fermieri.
ANF a precizat că era în curs de a achiziționa 6 centre mobile pentru inspecția EAP, care urmau sa fie livrate în decembrie 2019, precum și că personalul de la nivel județean va fi instruit să le utilizeze, odată livrate. Se preconizează ca aceste activități să fie efectuate de personalul existent. ANF estimează că fiecare testare va dura două ore. Pe baza acestei estimări, s-ar putea testa săptamânal cel mult 120 de pulverizatoare.
Ei bine, acele centre mobile pe care autoritățile românești au promis că le vor cumpăra în decembrie 2019 nu fuseseră achiziționate nici pînă în luna mai 2020! MADR/ANF au răspuns Comisiei Europene că ”Achiziția a 6 centre mobile nu s-a finalizat în decembrie 2019 deoarece ofertantul nu a respectat contractul de achiziție conform legislației naționale. Pentru anul 2020, Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale a alocat din nou suma necesară achiziției celor 6 centre mobile care a fost anulată în martie 2020, datorită neparticipării ofertanților. Procedura a fost reluată în luna mai”.
Lantulalimentar.ro nu deține încă informații privind o eventuală achiziționare a celor 6 centre mobile, până în prezent.
Concluziile raportului european sunt clare:
”Lipsa punerii în aplicare a unui sistem pentru testarea EAP da naștere unor riscuri pentru oameni, animale și mediu, prin utilizarea unor EAP necertificate și prin lipsa informării operatorilor care folosesc EAP portabile și de spate cu privire la riscurile specifice legate de utilizarea acestor echipamente.
Absența unor date fiabile privind numărul de EAP, numărul limitat de echipamente de testare achizi.ionate până în prezent, împreună cu personalul insuficient înseamnă că, fără o schimbare semnificativă a abordării, este foarte probabil ca în România sa mai fie utilizate mulți ani de acum înainte EAP neinspectate și necertificate”.
credit foto: pexels.com/John Lambeth