Zece lucruri „politicoase” pe care le faci la restaurant dar care sunt, de fapt, nepoliticoase/Discuțiile prea lungi cu chelnerul nu sunt întotdeauna binevenite

trenduri horeca preturi variabile in restaurant AI in horeca tendinte horeca 2025 Foto: Dreamstime

Nimeni nu vrea să fie clientul problematic la restaurant. Dar ai putea deveni acea persoană fără să-ți dai seama. Uneori, lucrurile pe care le considerăm utile – cum ar fi să stivuim farfuriile sau să purtăm o conversație ușoară cu chelnerul – de fapt nu sunt. Cu siguranță intențiile tale sunt bune, dar ai putea, fără să vrei, să îngreunezi munca personalului restaurantului. Iată o listă cu 10 comportamente aparent inofensive care, de fapt, sunt nepoliticoase, potrivit eatingwell.

  1. Îți alegi singur locul

Găsești o masă liberă într-un restaurant care nu acceptă rezervări. Gazda este ocupată să așeze un alt grup, așa că iei câteva meniuri și te așezi. În mintea ta, ai scutit gazda de o sarcină și practic i-ai făcut treaba – însă nu știi niciodată ce sistem folosește restaurantul pentru a așeza clienții. Dacă nu te așezi la bar, ar trebui să aștepți să fii condus la masă de gazdă sau de un alt membru al personalului.

  1. Ignori preparatele speciale

Personalul bucătăriei a creat ceva delicios (și posibil unic) pentru meniul zilei. Chelnerul a memorat tot ce este disponibil. Nu-l întrerupe când îți prezintă lista de preparate speciale. Dacă asculți cu atenție, s-ar putea să descoperi un fel de mâncare care să îți stârnească interesul.

  1. Vorbești prea mult cu chelnerul

Este mereu o idee bună să urmezi exemplul chelnerului atunci când vine vorba de discuțiile mărunte. Chiar dacă restaurantul nu pare ocupat pentru tine, chelnerul ar putea avea multe alte sarcini de făcut. Preluarea comenzilor, umplerea paharelor și verificarea clienților pot fi greu de gestionat, așa că să-l oprești doar pentru o conversație nu este recomandat – chiar dacă nu vor să pară nepoliticoși, discuțiile neproductive îi pot face să rămână în urmă cu ceilalți clienți.

  1. Comanzi de la altcineva

Ești gata să comanzi, dar chelnerul tău nu este prin preajmă. Dacă faci semn unui alt chelner și comanzi de la acesta, situația s-ar putea complica serios. Acum, masa ta are doi chelneri care se ocupă de comenzi, ceea ce poate duce la greșeli în notă sau la faptul că chelnerul tău nu știe despre modificările speciale pe care le-ai făcut la comandă. Dacă nu-l vezi pe chelnerul tău, cere altui membru al personalului de la restaurant să-l cheme. Vei economisi timp și vei evita confuziile inutile.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


5. „Ajuți” la descărcarea tăvii pline a chelnerului

Indiferent dacă tava este pe brațul chelnerului sau sprijinită pe masă, să încerci să o descarci este mereu o idee proastă. Chelnerul are totul echilibrat perfect, iar dacă iei băutura partenerului de masă, ai putea dezechilibra tava și provoca un dezastru. Ai răbdare și lasă expertul să se ocupe de servire.

6. Încerci să-ți cureți singur mizeria

Cu toții am pățit-o: povestești ceva entuziasmant prietenilor și, din greșeală, verși o băutură. Este tentant să-ți ascunzi greșeala fugind la baie după prosoape de hârtie sau folosind toate șervețelele din jur, dar ar trebui să anunți chelnerul, mai ales dacă ai spart un pahar. Ultimul lucru pe care îl dorește cineva este să te tai la mână încercând să „ajuți.” Personalul de la restaurant are toate materialele necesare pentru a curăța rapid și eficient.

7. Îți iei singur o reumplere

Paharul tău este aproape gol, așa că îți torni singur din carafa de ceai aflată la câțiva pași. Dacă un manager te vede, chelnerul tău ar putea primi reproșuri pentru că nu ți-a completat paharul la timp. În schimb, fă semn chelnerului și cere o reumplere. Dacă problema persistă, cere două pahare sau anunță un manager că chelnerul uită să-ți reumple băutura. Este mereu mai bine să-ți exprimi nemulțumirea decât să încerci să o rezolvi singur.

8. Îți stivuiești farfuriile

Ai terminat de mâncat, așa că îți aranjezi farfuriile goale într-o stivă – fie ordonată, fie nu prea. Chelnerul ar putea aprecia intenția, dar are probabil propria metodă de a echilibra farfuriile pentru a le transporta în siguranță înapoi la bucătărie. Ai putea să-i creezi problema de a trebui să dezasambleze și să rearanjeze farfuriile chiar la masa ta. În schimb, lasă farfuriile acolo unde sunt și permite-i chelnerului să le aranjeze atunci când este gata.

9. Aștepți până la sfârșitul mesei pentru a împărți nota de plată

Dacă îi anunți pe chelneri încă de la început că doriți note separate, le va fi mult mai ușor să le organizeze. În loc să aștepți până după masă, spune-le de la început cum intenționați să împărțiți nota, economisind timp și evitând confuzii pentru toată lumea.

10. Îți păstrezi nemulțumirile pentru Yelp

Dacă la restaurant primești un fel de mâncare greșit sau ceva la serviciu nu este pe placul tău, oferă restaurantului șansa de a rezolva problema înainte să scrii o recenzie de o stea. Pur și simplu discutând cu chelnerul sau managerul despre problemă, ai putea obține o soluție rapidă. În plus, critica directă ar putea ajuta și viitorii clienți, oferind restaurantului ocazia să își îmbunătățească serviciile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *