În 2027 este planificată prima recoltă a primei vii urbane moderne din Florența, care poartă numele lui Michelangelo și se află la doi pași de celebra piațetă omonimă ce oferă o amplă panoramă asupra capitalei regiunii Toscana. Viile urbane sunt un tip de cultură tot mai răspândită în peisajele urbane, situate de regulă la periferia citadină, iar organizația Urban Vineyards Association, la care sunt afiliate deja zece țări, va derula un recensământ menit să ofere prima imagine de ansamblu asupra sectorului, relatează agenția Ansa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Scopul unei vii nu este doar vinul, ci relația care se creează între om, pământ și aer, o relație ce contrabalansează sterilitatea betonului și asfaltului”, subliniază un reprezentant al asociației Urban Vineyards Association (U.V.A.), prezidată de italianul Nicola Purrello, proprietar al unei vii urbane la Catania, la poalele Etnei. Principiul pe care se bazează membrii ei este că viticultura urbană poate fi un exemplu de producere a vinului și de conservare a biodiversității în context urban.
Urban Vineyards Association s-a născut, dealtfel, cu scopul de a proteja patrimoniul rural, istoric și peisagistic reprezentat de viile urbane și de a-l valorifica din punct de vedere cultural și turistic. Adică, făcându-l să devină productiv pentru comunitate și pentru viitor, cu respect pentru mediu, prin politici vitivinicole și sociale de integrare și sustenabilitate.
Asociația numără deja 20 de membri din zece țări de pe patru continente
În prezent, asociația are afiliate peste douăzeci de vii urbane din zece țări aflate pe patru continente, de la Clos Montmartre din Paris la San Francesco della Vigna din Veneția, până la Barcelona, Lyon, Salonic, Los Angeles. Înscrierile sunt în creștere, iar pentru cea de-a doua ediție a Zilei Mondiale a Viei Urbane, programată pentru octombrie 2025, se dorește o listă mult mai extinsă.
Printre cei mai recenți membri ai asociației internaționale, care au aderat de foarte puțin timp, se numără Eichhorn Winery din Viena, Studley Park Vineyard din Melbourne, Vinhedo Lacustre din Brasilia
„Extinderea pe noi țări și continente este esențială pentru misiunea noastră de a conecta aceste vii rare, dar prețioase, adesea ascunse în peisaje urbane”, a declarat președintele U.V.A., Nicola Purrello, în cadrul unei degustări recente la evenimentul Only Wine, desfășurat la Città di Castello, în zona de centru a Italiei.
Criteriile de aderare la asociația viticultorilor urbani
În primul rând, viile trebuie să fie în orașe cu cel puțin 50.000 de locuitori, iar plantația să aibă cel puțin o sută de plante de viță-de-vie. Totodată, este importantă personalitatea și viziunea membrilor, adică a plantațiilor, iar câteva exemple grăitoare sunt: istorica vie a lui Leonardo da Vinci de la Milano, Cascina Nuova cu rânduri de viță de vie în formă de amfiteatru, la Bergamo, viile care au rezista de pe micile insule ale lagunei venețiene, în Italia, sau via de la Palatul Papilor din Avignon, în Franța. Și sunt doar câteva exemple.
„Lucrăm la un recensământ mondial și estimăm că vom identifica până la sfârșitul anului aproximativ 150 de vii urbane. Sunt multe și în Japonia, Taiwan și Argentina. Multe sunt relicve care păstrează tehnici foarte vechi de cultură sau sunt specializate în experimente oenologice pe medii vulcanice sau lagunare.
Altele, la rândul lor, se remarcă prin angajamentul lor social, cum ar fi cooperativa din Barcelona, care implică în cadrul lucrărilor muncitori cu dizabilități motorii, sau cooperativa din Londra, care promovează integrarea tinerilor cu antecedente penale într-un mediu natural. În același timp, alte vii urbane sunt adevărate huburi de arte creative, aflate în dialog cu orașul înconjurător”, a explicat președintele asociației Urban Vineyards Association.