Europarlamentarul PSD Victor Negrescu declară, joi, că tarifele anunţate de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, afectează direct România, şi nu putem asista pasivi la această cruciadă comercială cu multe victime.
El arată că decizia administraţiei americane riscă să lovească direct exporturile româneşti din industrii-cheie: componente auto, echipamente industriale, bunuri agroalimentare iar efectele se pot traduce în pierderi de locuri de muncă şi presiuni economice suplimentare pentru companiile noastre, transmite News.ro.
„Tarifele anunţate de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, afectează direct România”
„Tarifele anunţate de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, afectează direct România. Nu putem asista pasivi la această cruciadă comercială cu multe victime. Decizia administraţiei americane riscă să lovească direct exporturile româneşti din industrii-cheie: componente auto, echipamente industriale, bunuri agroalimentare. Efectele se pot traduce în pierderi de locuri de muncă şi presiuni economice suplimentare pentru companiile noastre”, afirmă Victor Negrescu într-o postare pe Facebook.
Eurodeputatul PSD arată că ”nu e o criză doar a marilor state, ci este şi problema noastră”. ”România riscă să fie una dintre ţările puternic afectate prin efectele în cascadă ale deciziei şi, fără o reacţie europeană coordonată, să fie lăsată la urmă. Ţara noastră are un excedent comercial cu Statele Unite de 1 miliard de dolari”, subliniază Negrescu.
El mai declară că a venit, în Parlamentul European, cu o serie de propuneri şi am iniţiat deja demersuri pentru compensarea pierderilor prin fonduri europene, aşa cum s-a făcut în pandemie sau în cazul Brexitului, gândirea unui nou cadru comercial UE–SUA, echilibrat, stabil şi bine negociat, după modelul britanic dar şi deschiderea de noi pieţe pentru produsele europene şi româneşti, sprijinind o politică externă economică mai curajoasă şi mai coerentă.
„În calitate de vicepreşedinte al Parlamentului European şi de membru în delegaţia cu Statele Unite am solicitat ca soluţiile europene aflate în construcţie să includă nevoile României. Pentru a înţelege miza, volumul schimburilor comerciale dintre SUA şi UE se ridică la circa o mie de miliarde de dolari. Nu este momentul confruntărilor disproporţionate. Avem nevoie de o reacţie echilibrată, coordonată la nivel european, în care interesele României să fie pe deplin apărate. Europa trebuie să fie unită, iar România activă şi vizibilă în luarea deciziilor”, apreciază Victor Negrescu.