Pot strugurii de vin și energia regenerabilă să fie produse împreună pe aceeași parcelă de teren? Aceasta este întrebarea la care startup-ul Agri-Light Energy Systems din Ierusalim încearcă să răspundă prin testarea soluției sale agrivoltaice, transmite Israel21c.org.
Tehnologia lor a fost brevetată pentru opt soiuri de struguri de vin care cresc în deșertul Negev din sudul Israelului.
Sistemele agrivoltaice își propun să hrănească populația în creștere a lumii și să furnizeze energie solară curată, toate într-un singur loc.
În mod ideal, cultivarea culturilor sub panouri solare poate crește eficiența utilizării terenurilor, reduce necesarul de apă pentru irigații, protejează culturile de supraexpunerea la radiațiile solare, reduce impactul precipitațiilor și al vântului, îmbunătățește generarea de energie în zonele semiaride și oferă agricultorilor o sursă suplimentară de venit.
Cu toate acestea, succesul depinde de multe variabile, inclusiv geografia, clima și varietatea culturilor, deoarece nu toate produsele se dezvoltă bine sub panourile solare.
Tehnologia Agri-Light utilizează senzori distribuiți și sisteme de urmărire a soarelui pe două axe pentru a echilibra lumina soarelui și umbra pentru culturi fără a compromite producția de energie electrică sau pe cea de struguri.
O axă poziționează panourile solare orizontal deasupra culturilor, iar cealaltă modifică unghiul panourilor pentru a capta razele în mod optim.
Directorul general Udi Wild a declarat pentru PV Magazine că datele inițiale privind performanțele sistemului cu fiecare soi de struguri vor fi colectate după recoltarea din august.
Agri-Light a fost înființată în 2020 de antreprenori din domeniile IoT, analiză, sustenabilitate, agronomie și energie solară. Mai multe proiecte comerciale în Israel și Spania sunt planificate pentru anul viitor.