Vinetele necesită un climat cald și au fost cultivate în Asia de Sud-Est încă din antichitate. Acestea sunt un element de bază în bucătăriile din regiunea mediteraneeană, ocupând un loc proeminent în preparate clasice precum musacaua grecească, parmigiana de vinete italiană și baba ghanoush, o delicatesă din Orientul Mijlociu. Vinetele sunt adesea servite coapte, la grătar, prăjite sau fierte și sunt folosite ca garnitură sau în tocănițe.
Răspândirea geografică
Producția internațională de vinete este foarte concentrată în China și India, aceste două țări contribuind cu peste 83% la aprovizionarea mondială. Producția de vinete în China ridică probleme de mediu, deoarece este caracterizată de monocultură, utilizarea intensivă a îngrășămintelor chimice și aplicarea excesivă a pesticidelor.
China este lider mondial în cultivarea vinetelor, urmată de India, Egipt, Iran și Turcia. În Statele Unite, vinetele sunt considerate o cultură de nișă, iar principalele state cultivatoare sunt Florida, California și New Jersey.
Beneficiile consumului de vinete
Vinetele sunt un aliment bogat în nutrienți, conținând o cantitate considerabilă de vitamine, minerale și fibre, având totodată un conținut redus de calorii. Acestea sunt bogate în antociani, un pigment cu proprietăți antioxidante care poate proteja celulele de deteriorare.
Unele studii pe animale sugerează că vinetele ar putea îmbunătăți funcția inimii și reduce nivelul colesterolului LDL și al trigliceridelor, deși este nevoie de mai multe cercetări. Vinetele conțin fibre și polifenoli, care ar putea ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
De asemenea, fiind bogate în fibre și sărace în calorii, vinetele pot contribui la pierderea în greutate, fiind utilizate ca substitut pentru ingrediente mai calorice. Vinetele conțin solasodină rhamnosil glicozide, compuși care, conform unor studii de laborator, ar putea avea efecte benefice în tratamentul cancerului. Consumul crescut de fructe și legume, inclusiv vinete, poate oferi protecție împotriva anumitor tipuri de cancer.
Vinetele în gastronomie
Vinetele sunt un ingredient versatil, putând fi preparate și savurate în numeroase moduri.
Sfaturi pro:
- Vinetele se oxidează (devin maro când sunt expuse la aer) destul de repede, așa că tăiați-le chiar înainte de a plănui să le gătiți. Stoarcerea unei lămâi va ajuta la oprirea rumenirii.
- Sărarea, într-adevăr, împiedică fructul să absoarbă prea mult ulei în procesul de gătire.
Cele mai faimoase feluri de mâncare din vinete tind să se încadreze în una din următoarele categorii: piureul de vinete, vinetele prăjite și vinetele fierte. Vinetele se potrivesc spectaculos de bine cu usturoiul sau ceapa, dar și în combinație cu busuiocul, oregano și pătrunjel.
La români, cele mai populare modalități de pregătire ar fi salata de vinete, apoi zacusca, urmată de vinetele la grătar și cele pane. Popoarele din jurul bazinului Mediteranei ne propun multe alte modalități delicioase de preparare a acestor legume. Unele dintre ele sunt celebre: imam bayaldi, moussaka, și karniyarik – turcești. Apoi, salatele de vinete cu diverse variante, prezente atât la arabi, cât și turci sau la greci.
Italienii au parmigiana di melanzane, iar francezii ratatouille. Atât indienii, cât și chinezii sau japonezii, au multe variate de preparate cu vinete.
Este bine ca vinetele sa fie sărate ușor, fie cele crude, fie cele coapte, pentru salată, apoi lăsate în repaus pentru a stimula drenarea lichidului amărui pe care îl conțin. Pentru vinetele pregătite pane sau pe grătar, e bine să se lase cu tot cu coajă.
Depozitarea și conservarea vinetelor
Vinetelor nu le place frigul – sunt legume tropicale – și de aceea se păstrează în frigider cel mult patru zile, în funcție de cât de curând este achiziționată după recoltare. O păstrare mai lungă înseamnă amărăciune. Dacă intenționați s-o gătiți imediat, lăsați-o afară pe blat.
Vinetele pot fi albite și congelate, dar rezultatul va fi destul de moale (ceea ce ar putea fi bine pentru rețete precum baba ganoush, unde oricum se fac piure). Există o mulțime de alte idei pentru păstrarea vinetelor, inclusiv prepararea unui vinetelor murate care pot fi conservate sau păstrate pe termen lung la frigider.
Știați că…?! Curiozități despre vinete
- Ca și celelalte membre ale familiei Solanacee, vinetele sunt fructe.
- Tutunul face și el parte din familia Solanaceee. Vinetele conțin nicotină, însă într-o proporție mai mică decât tutunul.
- Dacă suferi de artrită, este indicat să nu mănânci niciodată vinete.
- Potrivit unor pergamente vechi din secolul V, femeile din China obișnuiau să facă o vopsea din coaja vinetelor cu care se spălau pe dinți până ce aceștia căpătau o nuanță gri.
- O vânătă conține 95% apă.
- În Statele Unite și Canada, vinetele erau folosite pentru oranmentarea caselor, și erau vopsite în alb.
- În Marea Britanie și Franța, vinetele poartă numele de aubergine.
Surse: britannica, healthline, foodprint, lauralaurentiu, acasa
Sursa foto: Pexels