Vaci infectate cu virusul gripei aviare au murit sau au fost sacrificate în cinci state americane

gripa aviara, sua, vaci, oms Sursa foto: Pixabay

Vaci de lapte infectate cu virusul gripei aviare din cinci state americane au murit sau au fost sacrificate de fermieri pentru că nu şi-au mai revenit, au declarat mai mulţi oficiali publici şi veterinari pentru Reuters.

Informaţiile cu privire la aceste decese sugerează că răspândirea virusului gripei aviare în rândul vacilor ar putea avea un impact economic mai mare asupra fermelor decât se credea iniţial. Fermierii sacrifică de mult timp păsările infectate cu virusul gripei aviare însă creşterea vacilor de lapte este mai costisitoare decât cea a puilor sau curcanilor, transmite Agerpres.

Un purtător de cuvânt al Departamentului american al Agriculturii a spus că USDA a aflat de câteva cazuri de decese dar a precizat că marea majoritate a vacilor de lapte infectate cu virusul gripei aviare şi-au revenit. Reuters nu a putut să afle numărul total al vacilor de lapte care au murit sau au fost sacrificate în statele Dakota de Sud, Michigan, Texas, Ohio şi Colorado.

Potrivit USDA, la finele lunii martie, vaci de lapte din peste 80 de cirezi din 10 state americane fuseseră infestate cu virusul gripei aviare. O parte din aceste animale au decedat ca urmare a unor infecţii secundare contractate după ce virusul gripei aviare le-a slăbit sistemul imunitar, susţin veterinarii, oficialii din agricultură şi specialiştii care sunt implicaţi în răspunsul autorităţilor la epidemia de gripă aviară. Alte vaci au fost sacrificate de fermieri pentru că nu şi-au revenit după ce au contractat virusul.

În Dakota de Sud, o fermă cu 1.700 de vaci de lapte a trimis spre sacrificare o duzină de animale după ce acestea nu şi-au mai revenit după virusul gripei aviare, şi a ucis o altă duzină după ce au contractat infecţii secundare, spune Russ Daly, profesor la Universitatea de stat din Dakota de Sud. “Ai vaci bolnave de pe urma unei singure boli şi asta creează un efect de domino pentru alte lucruri, precum pneumonie şi probleme digestive”, a spus Russ Daly.

O fermă din Michigan a sacrificat aproximativ 10% din cele 200 de vaci infectate cu virusul gripei aviare, după ce acestea nu şi-au mai revenit după virus, spune Phil Durst, profesor la Universitatea de stat din Michigan, care a vorbit cu proprietarul fermei. Michigan are mai multe infecţii cu gripă aviară în rândul vacilor de lapte decât orice alt stat american şi de asemenea două din cele trei cazuri confirmate în SUA de lucrători în industria lactatelor care au contractat virusul gripei aviare.

În Colorado, unele ferme au raportat sacrificarea vacilor de lapte infectate cu virusul gripei aviare pentru că acestea nu au mai dat lapte, a spus Olga Robak, purtătoare de cuvânt la Departamentul pentru Agricultură din statul Colorado.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentul pentru Agricultură din statul Ohio, Meghan Harshbarger, a spus că vaci infectate cu virusul gripei aviare au murit în Ohio şi alte state afectate, în principal din cauza unor infecţii secundare.

Comisia pentru sănătate animalelor din statul Texas a confirmat şi ea că vaci de lapte au murit de pe urma unor infecţii secundare la unele ferme care s-au confruntat cu focare de gripă aviară. Cu toate acestea, oficialii nu au putut oferi cifre exacte cu privire la numărul total de vaci care au murit în statul Texas din cauza gripei aviare.

Luna trecută, Departamentului american al Agriculturii a informat că particule de virus al gripei aviare au fost descoperite în ţesutul de carne de vită colectat de la o vacă de lapte care a fost trimisă la sacrificare, dar carnea de la acest animal nu a intrat în lanţul alimentar. USDA a adăugat că nu au fost descoperite particule de virus în eşantioanele de carne de vită colectate din magazinele cu amănuntul şi de asemenea că nu a fost descoperit virusul gripei aviare în carnea de vită gătită.

Citește și: SUA şi statele europene se gândesc să îşi vaccineze muncitorii expuşi la gripa aviară din sectoarele creşterii păsărilor şi lactatelor

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *