Uniunea Europeană va limita importurile de păsări de curte, porumb și ovăz din Ucraina

animale de ferma, medicamente veterinare, hormoni, carne Sursa foto: Pixabay / Ralphs_Fotos

UE a convenit miercuri să plafoneze anumite importuri agricole ucrainene scutite de taxe vamale – ouă, carne de pasăre, zahăr, dar și ovăz, porumb și miere -, răspunzând unui motiv de furie din sector, dar fără a include grâul în acest mecanism, transmite France 24, citată de Rador.

Acordul încheiat în timpul nopţii între statele UE și Parlamentul European reînnoiește cu siguranță pentru încă un an, din iunie, scutirea generală de taxe vamale acordată din 2022 Ucrainei pentru a sprijini Kievul după invazia rusă.

Dar de această dată, UE a combinat-o cu „mecanisme de salvgardare” care vizează produse „deosebit de sensibile”, inclusiv anumite cereale, dar nu grâu și orz, așa cum au cerut deputații europeni.

Textul „prevede o frână de urgență pentru păsări de curte, ouă și zahăr”, precum și pentru „ovăz, porumb, crupe (preparate din boabe decorticate, n. red.) și miere”, precizează Parlamentul European într-un comunicat.

Importurile vamale ale acestor produse vor fi astfel plafonate de facto la nivelurile medii importate de UE în 2022 și 2023, niveluri peste care taxele vamale vor fi reimpuse automat.

Fermierii europeni acuză afluxul de produse ucrainene că scade prețurile locale, în special în țările vecine, și face o concurență „nedreptă”, prin nerespectarea anumitor standarde (dimensiunea fermelor, produse fitosanitare etc.).

În vreme ce, chiar și în război, Ucraina păstrează capacități de producție agricolă imense, problema alimentează furia în sectorul din întreaga UE, în special în Polonia, unde fermierii nemulțumiți au blocat în ultimele săptămâni punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Germania.

Pentru a răspunde îngrijorărilor, Comisia Europeană a propus să reînnoiască scutirea de taxe vamale, dar să prevadă „măsuri de remediere” care să poată fi adoptate rapid în cazul unor „perturbări semnificative” pe piață, inclusiv în cazul în care aceasta se referă doar la „un singur stat membru”.

Mai ales, Bruxelles-ul a propus să plafoneze automat importurile de păsări de curte, ouă și zahăr.

Deputații europeni au votat masiv joia trecută pentru a cere extinderea acestui plafon la cereale (grâu, orz, ovăz, porumb), precum și la miere.

Deputații europeni au mai dorit să calculeze perioada de referință pe baza mediei pe trei ani (2021-2023). Organizațiile agricole au criticat faptul că plafonul propus de Bruxelles corespundea volumelor mari din ultimii doi ani, aflate la originea crizei.

Ambasadorii celor Douăzeci și Șapte au deschis luni o portiţă limitărilor asupra anumitor cereale, unele state manifestând totuși rezerve, potrivit unor surse diplomatice.

În negocierile finale, „deputații europeni au obținut de la Comisie un angajament ferm de a acționa în cazul unei creșteri a importurilor de grâu din Ucraina”, pe baza monitorizării periodice, precizează Parlamentul.

Iar Bruxellesul va trebui să acționeze „mai rapid, în termen de 14 zile în loc de 21 de zile (cum era planificat inițial) dacă sunt atinse pragurile de declanșare a mecanismelor de salvgardare”.

„În paralel, se lucrează pentru a permite produselor agricole ucrainene să ajungă pe piețele iniţiale” în Africa și Orientul Mijlociu, pentru ca acestea să nu rămână blocate în Europa, a insistat marți o sursă guvernamentală franceză.

„Acordul consolidează angajamentul continuu al UE alături de Ucraina” și, în același timp, „întărește măsurile de salvgardare care vor scădea presiunea asupra fermierilor din UE dacă aceștia ar fi copleșiți de o creștere bruscă a importurilor”, a reacționat eurodeputata letonă Sandra Kalniete (PPE, dreapta), raportoare a textului.

Această liberalizare a taxelor vamale „va permite în continuare Ucrainei să genereze propriile venituri din exporturile sale către UE, esențiale pentru a-și susține economia în circumstanțe extrem de dificile”, a reamintit Consiliul UE într-un comunicat de presă separat.

Acordul trebuie acum ratificat oficial de către cei douăzeci și șapte, precum și de deputații europeni, în timpul sesiunii lor plenare de la sfârșitul lunii aprilie. Acesta va intra în vigoare pe 6 iunie, după expirarea scutirii de taxe vamale în vigoare în prezent.

Mai mult, ca răspuns la un alt motiv de nemulțumire din partea Varșoviei și a statelor baltice, Bruxelles-ul va propune „în curând” restricții la importurile de produse agricole din Rusia, a declarat vineri președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, cu ocazia unei discuţii cu premierul polonez, Donald Tusk. (Traducere: Gabriela Sîrbu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *