Un vin românesc și unul uruguayan sunt revelațiile internaționale ale etapei de vinuri roșii și albe a Concours Mondial de Bruxelles / Issa Chardonnay Barrique 2022, produs în Transilvania, vinul alb cu cel mai mare punctaj din competiție

concours mondial de bruxelles, vin alb, romania, cmb Sursa foto: Pexels/Helena Lopes

Cea de-a 31-a ediție a Concursul Mondial de Bruxelles (CMB) s-a încheiat cu câteva zile în urmă în Guanajuato (Mexic). Rezultatele tocmai au fost anunțate. Țara gazdă a intrat în top 5 în ceea ce privește numărul de medalii câștigate. China se evidențiază și ea printr-un progres semnificativ, iar Africa de Sud continuă tendința ascendentă, transmite site-ul competiției.

Uruguay și România sunt cele două mari revelații internaționale cu un vin roșu și, respectiv, unul alb. Câștigătorii sunt vinuri de pe cinci continente, cuprinzând atât țări istoric producătoare de vinuri, cât și unele surprinzătoare, precum Bolivia, Kazahstan, Liban și Peru.

S-au degustat aproape 7.500 de vinuri roșii și albe din 42 de țări. Toate vinurile au fost degustate „în orb” de un juriu de experți în vinuri (cumpărători, jurnaliști, comercianți de vinuri, enologi etc.) selectați cu atenție de CMB. Nu mai puțin de 45 de naționalități au fost reprezentate prin acești specialiști. Dintre toate vinurile prezentate, doar 30% au luat acasă o medalie.

„Este o adevărată satisfacție să strângi atât de multe vinuri la această ultimă ediție, în ciuda unui context global provocator. Acest lucru dovedește că producătorii încă doresc să ne acorde încredere și ne declarăm foarte onorați!”, a spus Thomas Costenoble, directorul CMB.

Revelațiile ediției

Vinul alb cu cel mai mare punctaj al acestei competiții este Issa Chardonnay Barrique 2022 – un vin alb românesc produs în Transilvania de Crama La Salina. Vinul roșu cu cel mai mare punctaj provine din Uruguay – Balasto 2017 produs de Everest Wines and Spirits.

Revelațiile la categoria „dezalcoolizat”

Una dintre noutățile acestei ediții din 2024 a fost crearea secțiunii Revelații la categoria „dezalcoolizat” (vinuri complet sau parțial de-alcoolizate, băuturi pe bază de vin de-alcoolizat și altele). Câștigătorii sunt Divin – Sauvignon Blanc 0.0% 2023 de la Divin No-Low din Loire (Franța) și vinul portughez „Lower alcohol” Lagosta de la Enopnort Wines.

Revelații organice și maturate în lemn

Trofeul Sylvain, acordat anual vinului cu cel mai mare punctaj maturat în lemn, merge în 2024 la un vin italian, Starderi 2020 de la Collina Serragrilli. Vinul organic cu cel mai mare punctaj este din Spania pentru al doilea an consecutiv: de această dată, este un vin din Navarra, Arínzano Merlot Agricultura Biológica 2019 produs de Arinzano.

Bordeaux în frunte

Dintre principalele regiuni producătoare de vinuri din Franța, Bordeaux este cea mai reprezentată și recompensată regiune din competiție, cu 189 de vinuri câștigătoare de medalii. Gironde ia acasă și Revelația Vinului Roșu Francez cu Château Terres Blanches Cuvée Carpe Diem 2022. O altă Mare Medalie de Aur merge la un vin din Bordeaux, Château Le Bonalguet Cosecha 2023 de la Bonalgue Saint-Germain.

China și Mexic se remarcă, Africa de Sud progresează

Aceste trei națiuni continuă să-și demonstreze dinamismul în cifre. Dintre cele 663 de vinuri prezentate de producătorii mexicani, 152 au câștigat medalii (inclusiv 9 Mari Medalii de Aur), un record. Vinurile sud-africane continuă să-și îmbunătățească calitatea cu o creștere semnificativă a numărului de Mari Medalii de Aur (6) și Medalii de Aur (35). În ceea ce privește China, nu mai puțin de 40% din vinurile prezentate au câștigat o medalie, inclusiv 6 Mari Medalii de Aur și 83 de Medalii de Aur.

Acest lucru pregătește scena pentru următoarea etapă de vinuri roșii și albe a CMB, care va avea loc peste un an în Ningxia, China. Va fi a doua oară când Concursul are loc în China, după ediția din 2018.

Următoarea ediție dedicată vinurilor rose de la Concours Mondial de Bruxelles va avea loc la Constanța, în martie 2025.

Sursa foto: Pexels/Helena Lopes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *