Dacă nu este tratată, obezitatea infantilă persistă aproape întotdeauna până la vârsta adultă și este asociată cu probleme grave de sănătate, precum diabetul și bolile cardiovasculare, în unele cazuri, chiar cu moartea prematură. Unul dintre medicamentele care revoluționează tratamentul obezității, liraglutida, s-a dovedit a fi sigur și eficient la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Acest lucru este confirmat de o nouă cercetare prezentată la întâlnirea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) din Madrid și publicată simultan în „New England Journal of Medicine” (NEJM), arată ABC.
Ce este noul medicament
Liraglutida imită acțiunea unui hormon numit GLP-1 pentru a reduce pofta de mâncare și senzația de foame, încetinește eliberarea alimentelor din stomac și crește senzația de sațietate după masă. Se administrează zilnic sub formă de injecție. Intervine direct în mecanismele de control al apetitului, crescând senzația de sațietate, încetinind golirea stomacului și, prin urmare, reducând senzația de foame.
În noul studiu, copiii cu vârste între șase și mai puțin de 12 ani care au luat liraglutidă timp de puțin peste un an au experimentat o reducere a indicelui de masă corporală (IMC) cu 7,4% comparativ cu placebo și au înregistrat îmbunătățiri în controlul tensiunii arteriale și al glicemiei.
Acest produs ar putea reduce riscul de a dezvolta 10 din cele 13 tipuri de cancer studiate, inclusiv cancerul de rinichi, pancreas, esofag, ovare, ficat și colorectal.
Rezultatele oferă speranță copiilor care suferă de obezitate. Ar putea avea vieți mai sănătoase și mai active
Autoarea principală a studiului, Claudia Fox, de la Centrul de Medicină pentru Obezitatea Pediatrică de la Facultatea de Medicină a Universității din Minnesota (SUA), afirmă: „Obezitatea este cea mai frecventă boală cronică a copilăriei. Dacă nu este tratată, obezitatea infantilă persistă aproape întotdeauna până la vârsta adultă și este asociată cu probleme grave de sănătate, precum diabetul și bolile cardiovasculare, și, în unele cazuri, cu moartea prematură. Prin urmare, intervenția timpurie este esențială.”
Cu toate acestea, opțiunile de tratament eficiente până în prezent sunt limitate. Baza tratamentului obezității este terapia prin schimbarea stilului de viață (modificări în dietă și activitate fizică), dar când este utilizată singură, efectul este modest și, până în prezent, nu există niciun medicament aprobat pentru tratamentul obezității generale la copiii mai mici de 12 ani.
Liraglutida este aprobată în prezent ca un supliment la terapia de stil de viață pentru adulți și adolescenți cu obezitate. Ar putea funcționa și la copii
Studiul de fază 3, finanțat de producătorul liraglutidei, Novo Nordisk, a implicat 82 de copii (53,7% băieți) cu vârste cuprinse între 6 și < 12 ani. La sfârșitul perioadei de tratament, schimbarea medie a IMC a fost de -5,8% pentru liraglutidă și de +1,6% pentru placebo, o diferență de 7,4%. S-a observat o reducere a IMC cu cel puțin 5% la 46,2% dintre copiii care au primit liraglutidă.
Fox afirmă că „deși nu există un consens asupra definiției unei reduceri semnificative clinic a IMC la copii, s-a demonstrat anterior că o reducere de 5% este asociată cu o îmbunătățire a unor afecțiuni de sănătate legate de obezitate”. „Până în prezent, copiii practic nu au avut opțiuni pentru tratarea obezității. Li s-a spus să „se străduiască mai mult” cu dieta și exercițiile fizice. Acum, cu posibilitatea unui medicament care abordează fiziologia de bază a obezității, există speranța că și copiii care trăiesc cu obezitate vor putea duce vieți mai sănătoase și mai active”, adaugă Fox.