Un startup folosește microbi care mănâncă metan pentru a transforma gunoiul de grajd poluant din ferme în îngrășământ

gripa aviara, sua, vaci, oms

Gazele eliminate de vaci sunt o sursă importantă de metan, care ajunge în atmosferă și contribuie semnificativ la schimbările climatice care afectează planeta. În ferme, o sursă importantă de emisii o reprezintă, de asemenea, zonele în care este depozitat gunoiul de grajd. Unele ferme producătoare de lapte testează o nouă soluție: microbi care mănâncă metan și care pot transforma în mod natural un material poluant în îngrășământ, transmite Fast Company.

Tehnologia a fost dezvoltată de Windfall Bio, firmă care a obținut recent o rundă de finanțare în valoare de 28 de milioane de dolari.

Soluția nu se limitează la ferme. Microbii pot, de asemenea, să stopeze poluarea din puțuri de petrol, depozite de deșeuri sau chiar surse naturale de metan, cum ar fi zonele umede sau zonele în care se topește permafrostul.

Metanul are o putere de încălzire de 86 de ori mai mare decât cea a dioxidului de carbon (CO2) pe o perioadă de 20 de ani. Și pentru că nu rămâne în atmosferă timp de secole, ca și CO2, captarea emisiilor de metan poate avea rapid un impact mare asupra mediului.

„Este o problemă uriașă pentru climă, care, în opinia noastră, este foarte puțin apreciată, insuficient raportată și insuficient finanțată în comparație cu soluțiile climatice bazate pe dioxid de carbon”, spune Josh Silverman, cofondator și director executiv al Windfall Bio.

Citește și: Alternativă eco la pesticide: Un startup folosește raze X și drone pentru a elimina insectele dăunătoare

Silverman, un biochimist, și-a dat seama că microbii din sol ar putea fi de ajutor. Organismele produc în mod natural îngrășământ cu azot pe măsură ce consumă metan. Compania nu modifică genetic organismele, ci amestecă diferite tipuri de organisme pentru a le face mai eficiente împreună. Apoi, le expune la mult mai mult metan decât ar fi întâlnit în mod normal în natură.

„Toate aceste lucruri împreună înseamnă că pot converti și consuma cu mult mai mult metan decât ar face-o în mod normal dacă ar sta pur și simplu în pământ, într-o pădure”, explică Silverman.

După ce microbii produc îngrășământ, un fermier îl poate împrăștia pe câmpurile sale. O fermă organică ar putea, teoretic, să se bazeze în întregime pe acest produs.

Prețul reprezintă aproximativ 50% din cel al unui îngrășământ neorganic echivalent, spune Silverman.

Windfall Bio a demonstrat că procesul funcționează în laborator. În prezent, startup-ul derulează proiecte pilot cu mai mulți clienți, inclusiv cu fabricile de lactate din lanțul de aprovizionare al retailerului Whole Foods.

Sursa foto: Pixabay/Mark Stebnicki

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *