Un algoritm AI numără florile din pomi pentru a prezice recoltele cu câteva luni în avans / Tehnologia ar putea face producția de fructe mult mai eficientă

robotică, inteligență artificială, recolte, fructe Cireșe / Sursa foto: Pixabay

Oamenii de știință au antrenat un algoritm AI pentru a număra florile din pomii fructiferi, folosind doar imagini de pe smartphone-uri. Sistemul ar putea prezice dimensiunea unei recolte cu luni în avans, economisind astfel timp, bani și apă pentru fermieri, conform The Next Web.

Cercetători din Chile, Spania și de la National Robotarium din Marea Britanie au dezvoltat acest algoritm. Acesta este un centru pentru robotică și inteligență artificială situat în Edinburgh, Scoția. Echipa urmărește să abordeze o problemă globală.

„În țări din întreaga lume, fermierii se bazează adesea pe metode manuale pentru a estima recoltele, ceea ce poate avea o marjă de eroare semnificativă”, a declarat cercetătorul principal Fernando Auat Cheein, profesor asociat la National Robotarium.

Agricultura folosește aproximativ 70% din apa dulce a lumii și irosește aproape jumătate din aceasta. Aproximativ 50% din fructele și legumele cultivate pentru consumul uman sunt, de asemenea, pierdute.

Citește și Fermierii din India primesc acum știri de la prezentatorii realizați cu inteligența artificială

Algoritmul AI care numără florile ar putea reduce aceste pierderi. De asemenea, ar putea îmbunătăți randamentul fermierilor prin optimizarea alocării de apă și îngrășăminte.

„Concentrându-și eforturile pe zonele fermei așteptate să producă cele mai multe fructe, fermierii pot optimiza resursele, reduce amprenta lor ecologică și maximiza atât cantitatea, cât și calitatea recoltei”, a spus Cheenin.

Echipa a testat deja sistemul AI într-o livadă de piersici din Spania. A prezis numărul de flori cu o precizie de 90%. Comparativ, numărătorile manuale variază în mod obișnuit între 50% și 70%. Sistemul recunoaște modelele unice, formele și culorile florilor chiar și atunci când acestea se suprapun sau sunt parțial obscure.

În septembrie, cercetătorii vor valida predicțiile AI-ului cu recolta reală de piersici. Dacă abordarea se dovedește eficientă, ei cred că ar putea adapta tehnologia și pentru alte culturi importante, cum ar fi merele, perele și cireșele.

„Principiile din spatele acestei tehnologii ar putea fi aplicate unei game largi de culturi de fructe la nivel mondial, inclusiv celor cultivate în Regatul Unit”, a adăugat Cheenin. Sistemul apare într-un context agricol în schimbare rapidă.

Agricultura este una dintre cele mai vechi industrii ale lumii, dar și una dintre cele mai puțin eficiente. Totuși, din ce în ce mai mulți fermieri adoptă tehnologii precum inteligența artificială, dronele și roboții pentru a-și simplifica activitatea, a o face mai ecologică și mai profitabilă.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *