Uleiul de măsline obișnut sau extravirgin/Ce beneficii pentru sănătate aduc fiecare dintre ele

Ulei de măsline virgin sau extravirgin Foto: Pexels

Este cunoscut faptul că uleiul de măsline face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă. Dar cât de mare este diferența între cel obișnuit și cel extravirgin?

Numeroase studii continuă să confirme beneficiile pentru sănătate ale dietei mediteraneene. Aceasta reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Beneficiile nutriționale ale acestei diete provin probabil din diverse surse, dar utilizarea generoasă a uleiului de măsline pare să fie un factor-cheie, indocă Harvard Medical School.

Indiferent de tip, uleiul de măsline este bogat în acizi grași mononesaturați, conținând aproximativ 75% din volum. Atunci când înlocuiesc grăsimile saturate, grăsimile mononesaturate ajută la scăderea colesterolului „rău” LDL.

Beneficiile pentru sănătate ale acestuia au fost atribuite proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii. De fapt, studiile observaționale au arătat o legătură între riscurile mai scăzute de boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer sau chiar de demență, la persoanele care consumă cantități mai mari de ulei de măsline decât cele care consumă puțin sau deloc.

De ce e mai bun uleiul extravirgin

Totuși, uleiul de măsline extravirgin oferă ceva în plus față de cel obișnuit. Acesta este presat mecanic din măslinele coapte și prelucrat fără căldură ridicată sau solvenți chimici. Acest lucru protejează substanțele chimice din ulei, numite fenoli. În schimb, uleiurile de măsline obișnuite, foarte prelucrate, pierd aceste substanțe chimice. Micile experimente de laborator sugerează că concentrațiile mai mari de fenoli pot avea efecte antioxidante suplimentare. Chiar și așa, nu există studii definitive care să arate că uleiul de măsline extravirgin are o capacitate mai mare decât uleiul rafinat de a preveni problemele cardiace, cancerul sau alte boli.

Rețineți că uleiul de măsline nu este singurul ingredient sănătos al unei diete mediteraneene. Gândiți-vă că este doar un aspect al stilului mediteranean de alimentație, care include multe fructe, legume și nuci; cereale integrale; și cantități limitate de carne roșie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *