Hotărârea privind scoaterea din rezervele de stat și acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgență, cu titlu gratuit, în vederea sprijinirii populației civile din Fâșia Gaza a fost publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 672, pag. 2-3, vineri, 12 iulie 2024.
Ajutorul umanitar extern, cu titlul gratuit, pentru populația civilă din Fâșia Gaza afectată în urma conflictului din proximitatea statului Israel, constă în produse alimentare și articole de cazarmament în valoare de 7.163.000 lei, fără TVA, exclusiv transportul.
Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale scade din gestiune, la prețurile de înregistrare, cantitățile de produse prevăzute pe baza documentelor justificative întocmite conform prevederilor legale.
Predarea produselor urmează să fie realizată în Aeroportul Internațional Otopeni sau la alt punct de preluare aflat pe teritoriul României, pe bază de proces-verbal de predare-preluare încheiat între reprezentanții Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și reprezentanții desemnați de către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București—Ilfov.
Transportul bunurilor va fi efectuat cu sprijinul logistic al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pe cale aeriană sau pe cale terestră, până în Grecia sau Turcia, ulterior pe cale maritimă până în hubul constituit de Comisia Uniunii Europene în Republica Cipru, urmând ca pe relația Republica Cipru — Fâșia Gaza transportul să fie asigurat cu ajutorul agențiilor specializate ale Organizației Națiunilor Unite.
Produsele alimentare expediate din România pentru populația civilă din Fâșia Gaza sunt:
Conserve din legume (0,3 kg/buc.), 30.000 de unități, 660.000 de lei fără TVA, 719.400 de lei cu TVA;
Ulei din floarea-soarelui 10.000 de litri, 110.000 de lei fprp TVA, 119.900 de lei, cu TVA;
Zahăr 20.000 de kg, 120.000 de lei fără TVA, 130.800 de lei cu TVA;
Orez 10.000 de kg, 80.000 de lei fără TVA, 87.200 de lei cu TVA;
Făină 20.000 de kg, 120.000 de lei fără TVA, 130.800 de lei cu TVA.
Pe lângă alimente, sunt prevăzute să fie trimise și corturi, saci de dormit, pături, saltele, cearșafuri, perne, fețe de perne.
Ministerul Afacerilor Externe întreprinde, pe cale diplomatică, demersurile necesare în vederea predării ajutorului umanitar la destinație de către reprezentanții Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București—Ilfov.
Cheltuielile aferente participării la acțiune pentru personalul din cadrul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale — aparat propriu, respectiv din cadrul unităților teritoriale subordonate Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, cheltuielile de transport pe parcurs intern și orice alte cheltuieli ocazionate de îndeplinirea acțiunii, realizată cu mijloace puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, precum și orice alte cheltuieli ocazionate de îndeplinirea acțiunii este suportat din bugetul activității finanțate integral din venituri proprii al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, aprobat conform reglementărilor legale în vigoare.
Fondurile necesare reîntregirii stocurilor rezervă de stat diminuate cu cantitatea prevăzută se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului — Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în limita sumei de 8.414.970 lei, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, corelată cu valoarea estimată determinată prin aplicarea legislației prevăzute la art. 4, alin. 1 din Legea nr. 82/1992, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea, după caz, a cheltuielilor eligibile din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, conform prevederilor legale.