Un sfert din terenurile agricole ale Ucrainei se află sub ocupație rusă. Câmpurile sunt contaminate cu mine și muniție neexplodată, ceea ce pun agricultura ucraineană în pericol. Mulți fermieri au fost mobilizați în armată. The Guardian vorbește într-un reportaj despre asta și prezintă situața unui fermier ce locuiește în apropierea orașului Sumî. Mykola Mondrayev tocmai muta resturile unei drone rusești când a fost abordat de jurnaliști. Lângă el era o camionetă cu armament despre care sunea că e singura protecție pe care o are. Trei zile pe săptămână servește în unitatea de apărare teritorială. În celelalte, lucrează pe câmp.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ferma sa, aflată la peste 30 de kilometri de linia frontului, n-a fost lovită încă. Dar frica e constantă. „Rușii nu vizează doar obiective militare. Lovesc și ferme. Agricultura face parte din cultura ucraineană. Și tocmai asta vor să distrugă”, spune Mondrayev.
Înainte de invazia din 2022, agricultura reprezenta aproape 11% din PIB-ul Ucrainei. Aproape 17% din populația activă lucra în acest sector. Războiul a oprit această dezvoltare. În zonele apropiate frontului, ca Sumî sau Harkov, terenurile sunt folosite pentru fortificații. Iar fermierii au nevoie de escorte pentru a ajunge la câmp.
Depopularea rurală, prezentă și înainte, s-a agravat. Cele mai afectate sunt fermele mici, care nu primesc scutiri de la mobilizare. „Trei ani de război au fost devastatori”, spune Oleh Khomenko, directorul Clubului Ucrainean de Agribusiness.
Pagube în agricultură de peste 100 de miliarde de dolari
Potrivit Băncii Mondiale, pagubele din agricultură depășesc 100 de miliarde de dolari. Infrastructura, fabricile, terenurile și forța de muncă au fost grav afectate. „Avem acum un deficit de personal de 30%. Înainte era de doar 10%. Fermierii nu mai găsesc tractoriști sau muncitori pentru procesare”, spune Khomenko.
Pierderile nu sunt doar economice. Dispar și rețelele locale. Fără micii fermieri, mor și satele.
Mykola Panasenko, fermier din Sumî, a fost lovit de două ori de drone. Cultivă ovăz, secară, floarea-soarelui și crește oi. „Dronele au căzut lângă turma de miei. Cei mai mulți s-au născut morți.”
Biroul său a fost distrus. Acum ascunde tractorul într-un desiș, pentru a-l proteja. „Nu mai sunt oameni care să muncească. Aproape toți au fost mobilizați. Nimănui nu-i pasă.”
Andriy Sema are 150 de hectare. A găsit pe terenul său o dronă capcană. „Ne e frică să le atingem. Zilnic auzim drone. Zilnic e tot mai rău.” Ferma lui e tăiată de tranșee și buncăre săpate împotriva unui nou atac. „Înainte de război aveam 150 de porci. Acum mai am doar păsări. Am pierdut o treime din venituri.”
Lucrează singur, ajutat doar de fiul său. „Înainte aveam cinci angajați.” Iar traderii de cereale profită de haos. „Producem grâu pentru panificație, dar ei ne plătesc cât pentru furaje. Se tem să vină la fermă și ne forțează să vindem la prețuri minime.”
Chiar și marile companii suferă. Serhiy Bondarenko conduce compania Victoria, care administrează 45.000 de hectare. „20% din terenurile noastre sunt în zona de restricție militară. Productivitatea a scăzut cu 10-15%.”
Impactul e uriaș și continuă să crească. Fără fermieri, Ucraina rurală riscă să dispară.