Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Bogdan Bulete, le reaminteşte pescarilor recreativi care vin în Rezervaţie pentru a captura ştiucă, una din speciile importante din punct de vedere economic, că pescuitul acesteia se face doar în sistem catch&release, în caz contrar amenda minimă fiind de 1.000 de lei, transmite Agerpres.
În această perioadă, foarte mulţi pescari recreaţionali vin în Delta Dunării pentru a prinde ştiucă, specia fiind foarte atractivă datorită senzaţiilor pe care le oferă atunci când este capturată.
„Ştiuca este una din cele patru specii care pot fi capturate doar în sistem catch&release. Le reamintesc pescarilor recreativi că cele patru specii sunt ştiucă, şalău, somn şi crap. Aceste specii se capturează doar în sistem catch&release, cu posibilitatea reţinerii unui exemplar, pentru că nici noi nu suntem absurzi în ceea ce priveşte activitatea de pescuit recreativ, însă doar în limitele unui pescuit sustenabil. Această perioadă e una de pescuit intens la ştiucă, dar trebuie să înţelegem că această specie trebuie protejată pentru a putea să ne bucurăm şi pe viitor de această resursă”, a declarat pentru AGERPRES guvernatorul Rezervaţiei, Bogdan Bulete.
În arealul RBDD, pentru pescarii comerciali ştiuca este o specie de interes economic, care se pescuieşte mai ales în lacuri şi canale, la vintire, taliene, setci şi năvod toamna, dar este şi principala specie care atrage pescarii sportivi.
Potrivit lucrării „Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, de cercetătorul Vasile Oţel, de-a lungul timpului, capturile din această specie au scăzut de la 2.666 de tone, raportate în anul 1965, la 4 tone, în anul 1995.
Legea nr. 176/2024 a pescuitului şi protecţiei resursei acvatice vii sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 1.500 de lei încălcarea condiţiilor de pescuit recreativ.