Trend crescător al agriculturii ecologice în Bihor – aproape 8.600 ha sunt certificate ecologic

agricultura ecologica Sursa Unsplash

Agricultura ecologică în judeţul Bihor înregistrează un trend crescător de la an la an, atât ca număr de înscrieri, cât şi ca suprafaţă certificată, a declarat marţi, pentru Agerpres, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Bihor, Nicolae Hodişan.

“Acest nou concept al agriculturii ecologice a început după aderarea României la Uniunea Europeană şi după aplicarea reglementărilor specifice. Noi conducem o statistică pe judeţ din care se poate observa că an de an numărul celor înscrişi în acest sistem a crescut”, a precizat sursa citată.

Dacă în 2017 erau înregistrate puţin peste 200 de exploataţii agricole care practicau agricultură ecologică, în 2023 numărul lor era de aproape 900. Suprafaţa cultivată în sistem ecologic a crescut şi ea de la 2.365 de hectare supuse conversiei în 2017, din care certificate 1.319 de hectare, la 16.174 de hectare în 2023, din care certificate după trei ani sunt 8.593 de hectare. Sunt trei ani de conversie, în care suprafeţele înscrise pentru agricultura bio şi tehnologiile folosite sunt verificate de organismele acreditate pentru a fi certificate. O parte dintre ele nu se certifică până la final, dar important este, potrivit directorului DAJ, că din ce în ce mai mulţi agricultori optează pentru acest sistem, constatându-se tendinţa către acest sistem de practică agricolă.

Chiar dacă cele 16.174 de hectare supuse conversiei reprezintă 5% din suprafaţa arabilă a judeţului, de 319.000 hectare, “trendul este pozitiv şi încurajator”. Suprafeţele certificate ecologic au înregistrat creşteri de la an la an (în valori rotunde): de la 1.300 ha în 2017, la 1.400 în 2018, 2.100 în 2019, la 2.500 în 2020, 2.800 în 2021, 4.500 în 2022 şi aproape 8.600 ha în 2023. “Este un trend în creştere, ce se adresează unui segment de piaţă destul de restrâns momentan, însă ceea ce ne dorim este, pe parcurs, şi cât mai repede, consumatorul să conştientizeze beneficiile produselor obţinute în sistem eco şi să opteze pentru consumarea lor în cantităţi cât de mari”, a conchis directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *