Trei dintre cele mai sănătoase ciuperci pe care le poți consuma / Te protejează de boli de inimă, inflamație și cancer

Redacția 23 aprilie 0 comentarii 8456 vizualizări
ciuperci, sanatate, boli de inima, cancer

Ciupercile sunt bogate în compuși care susțin sănătatea, cum ar fi vitaminele, mineralele, aminoacizii, fibrele și antioxidanții.

Studiile arată că un consum regulat de ciuperci vă poate îmbunătăți calitatea dietei, vă poate proteja împotriva bolilor de inimă, poate susține sănătatea imunitară și chiar vă poate prelungi durata de viață, potrivit Health.com.

Deși toate ciupercile comestibile sunt sănătoase, unele se remarcă prin profilul lor nutrițional impresionant și efectele pozitive asupra sănătății.

Iată trei dintre cele mai sănătoase ciuperci pe care le puteți mânca:

1. Păstrăvul de fag

Pleurotus ostreatus, numită și „păstrăv de fag” sau „păstrag”, este o ciupercă populară în întreaga lume. Acestea sunt hrănitoare, foarte productive și ușor de cultivat, ceea ce le face una dintre cele mai populare și cultivate ciuperci comestibile.

Numite și ciuperci stridii („ostrea” în latină înseamnă „scoică”, „stridie”), acestea au o formă asemănătoare cu cea a stridiilor, o aromă umami ușoară și o textură cărnoasă. Ele sunt de obicei apreciate în rețete precum paste, supe și preparate din carne. Aceste ciuperci pot fi cumpărate de la magazinele alimentare și sunt, de asemenea, frecvent culese de „vânătorii” de ciuperci, deoarece cresc în pădurile din multe zone ale lumii.

Pleurotus ostreatus sunt sărace în calorii și carbohidrați, dar bogate în vitamine din complexul B, cum ar fi niacina, acidul pantotenic, acidul folic și colina, precum și în minerale precum potasiu.

O analiză din 2020 a opt studii a constatat că aceste ciuperci au ajutat la reducerea nivelului de zahăr din sânge, trigliceride și colesterol LDL (colesterolul „rău”), toate acestea putând contribui la protecția împotriva bolilor de inimă.

2. Ciupercile Shiitake

Shiitake (Lentinus edodes) este o ciupercă folosită în scopuri culinare și medicinale de mii de ani. Originare din Asia de Est, ciupercile shiitake sunt cultivate în întreaga lume și sunt de obicei savurate în mâncăruri cum ar fi fripturile și supele. Acestea au un gust pământiu, bogat și o textură cărnoasă, fiind o sursă excelentă de substanțe nutritive, cum ar fi colina, cuprul, seleniul și zincul.

Ciupercile Shiitake sunt o alegere excelentă pentru persoanele însărcinate și care alăptează, deoarece sunt pline de colină, un nutrient foarte solicitat în aceste etape ale vieții. De exemplu, o ceașcă de ciuperci shiitake fierte oferă 116 miligrame (mg) de colină, ceea ce acoperă 25% și, respectiv, 21% din necesarul zilnic de colină în timpul sarcinii și alăptării. Colina joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea fătului, precum și în metabolism, sănătatea și funcția celulară și sinteza neurotransmițătorilor.

Ciupercile Shiitake sunt, de asemenea, bogate în compuși de susținere a sistemului imunitar și antiinflamatori. Un studiu din 2015, care a inclus 52 de persoane, a constatat că un consum zilnic de 5 până la 10 grame (g) de ciuperci shiitake uscate timp de patru săptămâni a îmbunătățit sănătatea imunitară prin creșterea nivelului de celule ucigașe naturale (celule NK), care ajută la protejarea împotriva bolilor și afecțiunilor, și a dus la reducerea proteinelor inflamatorii, cum ar fi proteina C reactivă (CRP).

3. Ciupercile Maitake

Grifola frondosa, cunoscută în mod obișnuit sub numele de Maitake, „foalele vacii” sau „găina de pădure”, este o ciupercă nutritivă. Maitake este originară din China, dar crește și în alte zone ale lumii. Aceste ciuperci pot ajunge până la o greutate de 50 de kilograme și cresc în ciorchini în formă de evantai la baza copacilor. Ciorchinii se aseamănă uneori cu penele cozii unei găini, de unde și denumirea de găină de pădure.

Ciupercile Maitake au o aromă bogată, savuroasă și o textură cărnoasă care se potrivesc bine cu mâncăruri pe bază de legume, păsări de curte și carne. Sunt foarte hrănitoare, furnizând vitamine din complexul B, cum ar fi folatul, niacina și riboflavina, dar și minerale care sunt necesare pentru producerea de energie, sinteza neurotransmițătorilor și producerea de globule roșii.

Studiile sugerează că ciupercile Maitake au proprietăți anticancerigene, de susținere a sistemului imunitar, antidiabetice și antiinflamatorii. Maitake conține, de asemenea, compuși precum beta-glucani și aminoacizi, care pot proteja împotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, și pot susține îmbătrânirea sănătoasă.

Sursa foto: Pixabay/12019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *