Comercializarea cărnii de miel în Grecia provoacă reacția vehementă a fermierilor autohtoni / Ei acuză că mieii provin din România și sunt vânduți drept miei de proveniență locală / G4Food a mediatizat în premieră acest subiect

oi, Grecia, carne de miel, Romania foto: Pixabay

Cu câteva zile înainte de Paștele ortodox, tensiunile au crescut între oierii din regiunea Tesalia/Grecia și comercianți, după cum arată un articol publicat de G4Media, care citează Rador Radio România.

G4Food a publicat recent un articol despre nemulțumirile crescătorilor de ovine din Grecia, care acuză că mieii cumpărați din România sunt abatorizați și carnea este vândută ca fiind de proveniență locală.

  • Legislația europeană privind etichetarea (Regulamentul 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare) obligă operatorii economici să menționeze țara de origine sau locul de provenință al cărnii: Articolul 26/Țara de origine sau locul de proveniență: „Mențiunile privind țara de origine sau locul de proveniență sunt obligatorii”
  • Anexa IX: Tipuri de carne pentru care indicarea țării de origine sau a locului de proveniență este obligatorie: „Carne de animale din speciile ovine sau caprine, proaspătă, refrigerată sau congelată”

Citește articolul: Fermierii greci susțin că „mielul românesc e vândut drept miel grecesc” / Ei au comentat o postare pe Facebook, cu fotografii ale unui camion din România care transporta ovine

„Între crescătorii de animale și comercianții de carne din Volos au izbucnit divergențe în ultimele zile în condițiile în care primii vorbesc despre concurență neloială. După cum transmite gegonota.news, crescătorii de animale protestează pentru că, spun ei, piața este inundată de miei importați din România, care sunt vânduți ca fiind autohtoni”, menționează sursa citată.

Comercianții, profitând de legislația care prevede că ștampila de origine a animalului este opțională, aduc miei din România și îi vând în măcelării ca fiind grecești, după cum se plânge președintele crescătorilor de animale din regiunea Volos.

„I-au cumpărat cu mai puțin de 9 euro și îi vând cu 16 euro kilogramul. Este o înșelăciune și am cerut controale atât pentru falsificarea originii, cât și pentru speculă nerușinată. 50% din magazinele de carne răspund astfel nevoilor de Paște, dar acest lucru este în detrimentul fermierilor și consumatorilor. Nu avem dreptul de a face publice nume, dar acest lucru se întâmplă. Controalele au început astăzi”, a spus președintele crescătorilor de animale din regiunea Volos pentru gegonota.news.

Citește articolul integral pe G4Media

foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *