Trecerea la ora de vară determină modificări temporare în patternul alimentar, cu mese principale decalate şi mai multe episoade de foame resimţită pe parcursul nopţii, afirmă preşedintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor Iaşi, Adina Rusu, transmite Agerpres.
„Trecerea la ora de vară aduce o schimbare bruscă în expunerea la lumină naturală, ceea ce influenţează direct ritmul circadian şi determină modificări hormonale importante în organism. Astfel, această tranziţie duce la scăderea secreţiei de melatonină (hormonul somnului), la creşterea nivelului de cortizol (hormonul stresului) şi la dereglări ale hormonilor tiroidieni. Altfel spus, organismul intră într-o stare de desincronizare internă care poate afecta comportamentul alimentar, somnul, imunitatea, starea generală de bine şi chiar sănătatea cardiovasculară”, a explicat, pentru AGERPRES, dieteticianul Adina Rusu.
Conform sursei citate, în această perioadă putem sesiza modificări importante în percepţia senzaţiei de foame sau de saţietate, precum şi în alegerile alimentare făcute zilnic.
„Cunoaşterea acestor mecanisme ne poate ajuta să gestionăm mai bine trecerea la ora de vară, inclusiv cu ajutorul alimentaţiei”
„Schimbarea orei duce la o reducere semnificativă a duratei şi eficienţei somnului, ceea ce poate slăbi controlul asupra poftelor alimentare şi poate favoriza alegeri nesănătoase. Astfel, studiile arată că trecerea la ora de vară determină creşterea consumului de gustări nesănătoase, în special seara şi în zilele înnorate, în paralel cu reducerea mersului la sală, mai ales în rândul persoanelor cu obiceiuri alimentare mai puţin sănătoase”, a declarat Adina Rusu.
Ea a precizat că, pe lângă toate aceste schimbări din organism, stresul indus de modificarea programului şi orele mai târzii ale zilei cresc nivelurile de grelină (hormonul foamei) şi scad nivelul hormonilor de saţietate, ceea ce poate favoriza mâncatul excesiv, mai ales la persoanele predispuse la episoade de mâncat compulsiv.
„Cunoaşterea acestor mecanisme ne poate ajuta să gestionăm mai bine trecerea la ora de vară, inclusiv cu ajutorul alimentaţiei, prin susţinerea ritmului circadian, echilibrarea hormonilor implicaţi în somn şi apetit, şi prevenirea oboselii şi poftei de dulce cauzate de somnul deficitar. Astfel, alegerea unui micul dejun bogat în proteine şi fibre ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi reduce pofta de mâncare pe parcursul zilei. Proteinele susţin producţia de dopamină şi serotonină, esenţiale pentru starea de bine şi reglarea somnului. De exemplu, o omletă cu legume şi pâine integrală sau o porţie de humus cu legume şi pâine integrală constituie variante de mic dejun care pot fi adoptate în această perioadă”, afirmă Adina Rusu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
De asemenea, susţine dieteticianul, este important să evităm consumul de cafea şi de zahăr seara, întrucât cofeina poate întârzia producţia naturală de melatonină, afectând somnul, iar dulciurile consumate seara pot cauza fragmentarea somnului, ca urmare a modificărilor glicemice determinate.
În plus, precizează Adina Rusu, este important să optăm pentru o cină uşoară, caldă, cu două-trei ore înainte de culcare, cu carbohidraţi complecşi (de exemplu, legume, orez brun, linte), care poate favoriza eliberarea de serotonină şi poate induce relaxarea.
„Nu trebuie să uităm de alimentele bogate în triptofan, cum ar fi ouăle, iaurtul, brânza, peştele, nucile, bananele şi ovăzul, întrucât acest aminoacid susţine sinteza de serotonină şi melatonină. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să asigurăm organismului o hidratare adecvată. Deshidratarea poate amplifica oboseala şi reduce vigilenţa, mai ales în zilele imediat următoare schimbării orei. Aşadar, o alimentaţie echilibrată, bogată în nutrienţi care susţin somnul şi echilibrul hormonal, poate atenua efectele negative ale trecerii la ora de vară şi ajută organismul să se adapteze mai uşor”, declară Adina Rusu.
