Speranță pentru bolnavii de anorexie. Cercetătorii au identificat un mecanism neurologic pentru anorexia nervoasă și un tratament potențial

anorexie, tratament, cercetare Sursa foto: Pexels

Acest medicament, conceput inițial pentru a crește acetilcolina în creier, a arătat rezultate promițătoare în inversarea comportamentului asemănător anorexiei la șoareci și este în prezent testat în studii clinice. Cercetătorii sugerează, de asemenea, că donepezil ar putea fi benefic pentru alte tulburări compulsive.

Cercetări revoluționare asupra anorexiei nervoase

O echipă de cercetători de la Universitatea McGill, în colaborare cu un grup de cercetători francezi și Universitatea Sorbona, crede că a identificat atât mecanismul neurologic care stă la baza anorexiei nervoase, cât și un posibil tratament.

Descoperirile echipei internaționale, publicate săptămâna aceasta în Nature Communications și redate de ScitechDaily, au potențialul de a îmbunătăți viețile a milioane de oameni din întreaga lume. Mare parte din aceștia sunt femei, care suferă de această tulburare alimentară comună. De altfel afecțiunea are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate bolile psihice.

Lucrând cu șoareci, cercetătorii au descoperit că un deficit de acetilcolină, un neurotransmițător dintr-o zonă a creierului, asociată cu sistemul de recompensă, poate duce la formarea excesivă a obiceiurilor și poate precipita auto-înfometarea compulsivă observată la persoanele care suferă de anorexie nervoasă.

Tratament potențial cu donepezil

Profesorul de psihiatrie de la McGill, Dr. Salah El Mestikawy, autorul principal al studiului și cercetător la Centrul de Cercetare Douglas, a declarat că echipa de cercetare a decis să vadă dacă utilizarea donepezilului, un medicament cunoscut pentru creșterea prezenței acetilcolinei în creier, ar putea avea un efect asupra acestor comportamente auto-distructive compulsive.

„Am descoperit că a inversat complet comportamentul asemănător anorexiei la șoareci și credem că ar putea oferi primul tratament bazat pe acest mecanism pentru anorexia nervoasă. De fapt, deja vedem efectele sale asupra unor pacienți cu această boală.”

Studii clinice promițătoare

Studii independente în desfășurare în Toronto și Montreal, conduse de Dr. Leora Pinhas, un psihiatru independent, arată rezultate pozitive pentru 10 pacienți cu anorexie nervoasă severă care sunt tratați cu doze mici de donepezil. Trei dintre pacienți sunt în remisiune completă, iar ceilalți șapte pacienți prezintă o îmbunătățire semnificativă a bolii.

Studii clinice suplimentare, comparând rezultatele celor care iau un placebo cu cele ale celor care iau medicamentul, sunt programate să aibă loc anul acesta la Universitatea Columbia, Universitatea Denver și Spitalul Sainte-Anne din Paris.

Dr. El Mestikawy avertizează, totuși, că între studiile clinice și aprobarea guvernului, ar putea trece câțiva ani până când un nou medicament va putea fi folosit pentru a trata pacienții cu anorexie.

Implicații mai largi și provocări

El Mestikawy a spus că donepezilul este un medicament cu multe efecte secundare gastrointestinale și musculare. Ca urmare, cercetătorii de la McGill colaborează cu echipa franceză, condusă de Stéphanie Daumas și Nicolas Pietrancosta de la Universitatea Sorbona, coautori ai studiului, pentru a dezvolta un compus nou, care să creeze mai puține probleme.

„Suspectăm, de asemenea, că alte patologii compulsive, cum ar fi tulburările obsesiv-compulsive și dependențele, pot fi îmbunătățite de donepezil, așa că acum încercăm să colaborăm cu psihiatri din întreaga lume pentru a explora posibilitățile”, a spus El Mestikawy.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *