Tot mai puține vaci din rasele pentru carne, în fermele din România; prețurile la abatorizare se mențin mai sus decât în anii precedenți

Exportul de carne de vită ia avânt: cea mai mare cantitate vândută până acum în primele trei luni ale anului Exportul de carne de vită ia avânt: cea mai mare cantitate vândută până acum în primele trei luni ale anului

La sfârșitul anului 2019, în România se mai aflau 196.000 de capete de bovine din rasele pentru carne. Scădere semnificativă, de la 275.000 de capete, în 2017.

Observatorul european al pieței bovinelor prezintă date statistice începând cu anul 2015, când în România se aflau 208.000 de capete de bovine din rasele specializate pentru producția de carne. În anul următor, efectivele au crescut la 269.000 de exemplare, iar în 2017, după cum am precizat, la 275.000 de capete.

Prima scădere, cu un procent de 15,2%, a fost înregistrată în 2018, când în fermele de profil din țara noastră au rămas 233.000 de bovine, iar în anul următor, efectivele au scăzut la 196.000 de exemplare, cu 15,6% mai puține.

Cea mai plauzibilă explicație ar fi că valoarea Sprijinului Cuplat pentru Zootehnie, SCZ, care a fost inițial de aproape 1000 de euro/cap de animal eligibil, a scăzut vertiginos la sub 300 de euro, fapt care e foarte probabil să-i fi demotivat pe crescători.

O scădere a fost înregistrată și la producția de carne: 44.000 tone în 2019, față de 50.000 de tone în 2018 și 59.000 de tone în 2017. În 2015, producția a fost de 44.000 de tone și a crescut la 58.000 de tone în 2016.

exemplar din rasa Aubrac/foto Lantulalimentar.ro

În săptămâna 12 ( 16 – 22 martie ), Comisia pentru Evaluarea Carcaselor a comunicat că prețul la bovine a fost 1,377.95 lei/100 kg pentru categoria tăurași, 1,162.64 lei/100 kg pentru categoria vaci și 1,402.02 lei pentru categoria vițele. Diferențele față de săptămâna precedentă nu sunt semnificative: o scădere de 0.83% pentru tăurași, o creștere de 0.86% pentru vaci și o creștere de 3.78% pentru vițele. Nici creșterile față de același interval al anului trecut nu depășesc 2% pentru tăurași și vaci, numai la vițele prețul este mai ridicat cu 8.80%.

Cele mai bine reprezentate rase de carne în Românai sunt Angus ( Red și Black ), Charolaise, Limousine, Aubrac, Gallaway, Highland, Sura de stepă – Hungarian Gray și, desigur, în abatoare ajung și exemplare din rasele specializate pentru lapte, Bălțata românească – Simmental sau Holstein Friză.

foto cover: mascul pentru reproducție din rasa Black Angus

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *