Top 6 cele mai bune băuturi care ne stimulează imunitatea pentru a lupta împotriva bolilor

suc Sursa foto: Pexels

Toți oamenii ar trebui să fie preocupați de creșterea imunității organismului și să caute căi pentru întărirea acesteia, fie că este vorba despre alimente sau băuturi sănătoase. Potrivit eatthis.com, există un top al celor mai bune băuturi care ne cresc imunitatea și ne fac mai rezistenți în fața bolilor.

Sistemul imunitar este rețeaua naturală de apărare a organismului, compusă din celule, țesuturi și organe care ajută la protejarea organismului de bacterii, viruși, ciuperci și alte substanțe dăunătoare. Sistemul imunitar oferă o barieră pentru a împiedica invadatorii să pătrundă în corpul nostru, dar are și un sistem complex de celule pentru a lupta împotriva agenților patogeni, dacă aceștia găsesc, totuși, o cale de a intra în organism.

Stilul de viață sănătos, cheia unei imunități crescute

Un stil de viață general sănătos, care presupune un somn de calitate, ce este esențial pentru o imunitate puternică, dar și a te hrăni corect, cu alimente sănătoase, și a bea băuturi benefice, constituie obiceiuri care pot ajuta, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar al organismului.

Apa, baza imunității noastre

Deoarece corpurile noastre au circa 70% apă, din totalul greutății lor, fiecare funcție a organismului necesită apă, iar consumarea ei în cantități adecvate te ajută și-ți menții buna funcționare a sistemului imunitar.

Când corpul tău este deshidratat, apărarea lui în fața bacteriilor și virușilor scade. De aceea este atât de important să te asiguri că bei cantitatea optimă de apă pentru nevoile corpului tău, în fiecare zi.

Apa ajută la susținerea sistemului imunitar prin faptul că ea contribuie la absorbția nutrienților și menținerea membranelor mucoase din nas, gură și gât, care sunt adesea prima linie de apărare împotriva unui agent patogen și o barieră naturală în calea infecțiilor. Apa este, de asemenea, o componentă esențială a lichidului limfatic, care furnizează celule albe din sânge care ajută la combaterea infecțiilor.

Ceaiul verde reduce riscul de boli de inimă și al anumitor tipuri de cancer

Ceaiul verde este o altă băutură grozavă de care să te bucuri pentru a-ți consolida apărarea naturală a corpului tău. Ceaiul verde este bogat în flavonoide polifenolice care oferă nenumărate beneficii pentru sănătate, de la reducerea riscului de boli de inimă și anumite tipuri de cancer până la gestionarea inflamației sistemice.

Potrivit unui studiu publicat în revista Molecules, ceaiul verde întărește imunitatea prin antioxidanții săi, care ajută la protejarea celulelor împotriva oxidării și a speciilor reactive de oxigen. Se crede că ceaiul verde protejează împotriva bolilor și infecțiilor prin capacitatea sa antioxidantă. De asemenea, nu conține calorii și este recunoscut pentru numeroasele sale beneficii pe care le aduce sănătății noastre.

Kefirul, sursă de probiotice, are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene

Kefirul este o băutură fermentată, asemănătoare iaurtului, făcută din diferite tipuri de lapte, cum ar fi vacă, oaie și capră. La fel ca și iaurtul, kefirul este bogat în diferite probiotice benefice care ajută la menținerea echilibrului microbiotei tractului gastro-intestinal. Principala bacterie benefică a kefirului este Lactobacillus kefiri, în timp ce principalele probiotice ale iaurtului tradițional sunt Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus.

Potrivit unui articol publicat în revista Nutrients, kefirul are proprietăți antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatorii.

Ceaiul de lămâie și ghimbir protejează celulele de daunele oxidative

Indiferent dacă îl preparați singur sau cumpărați de la supermarket o marcă de ceai de lămâie și ghimbir, acesta este o alegere excelentă pentru a te ajuta să-ți mențineții imunitatea ridicată. Ceaiul este preparat prin combinarea de apă fierbinte cu ghimbir proaspăt ras și suc de lămâie.

Ceaiul de lămâie și ghimbir este bogat în vitamina C, un antioxidant despre care se știe că ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative. Vitamina C are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și ajută la reducerea răspunsurilor imune negative, potrivit cercetărilor publicate în revista Antioxidants.

Ghimbirul are, de asemenea, peste 100 de compuși bioactivi care tratează stările de greață, reduc riscul apariției anumitor tipuri de cancer, normalizează valoarea lipidelor din sânge, reduc inflamația etc, potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrients.

Sucurile de citrice ne susțin imunitatea

Sucul de portocale este, cel mai adesea, promovat ca o băutură care te ajută să lupți împotriva răcelii sau a virusului gripei.

Potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Immunology, vitamina C și acidul folic din sucurile de citrice susțin integritatea barierelor imune și protejează multe tipuri de celule imunitare, inclusiv celulele ucigașe naturale și celulele T. În plus, compușii bioactivi din citrice au efecte antiinflamatorii pentru a susține imunitatea.

Atât sucul de portocale, cât și cel de grapefrut sunt  foarte bogate în nutrienți precum vitamina A și acid folic.

Sucul de roșii combate inflamația sistemică

La fel ca citricele, roșiile sunt bogate în vitamina C, precum și în licopen, un carotenoid antioxidant benefic care are multe proprietăți de susținere a sănătății și este cunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta la combaterea inflamației sistemice.

De asemenea, supa de roșii este, adesea, recomandată atunci când ai răceală sau gripă, pentru că este bogată în vitamina C.

Sucul de roșii este o sursă importantă de vitamina C, nu conține zahăr și este slab caloric.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *