Idei de mic dejun în săptămâna de după Paște. Toast de cozonac și căpșuni, cu iaurt sau ricotta

toast-cozonac-fructe-capsuni-jpg foto: harrisfarm.com.au

Cum în săptămâna de după Paște cozonacul rămas e o regulă aproape absolută: dacă a început să se usuce îl putem transforma într-un mic dejun apetisant și ultrarapid. Îl prăjim precum feliile de pâine, iar dacă a început să se usuce, înainte de a-l așeza în prăjitor îl stropim cu câteva picături de apă. Suficient cât felia să absoarbă vaporii de umiditate și să revină la textura sa pufoasă. La exterior, însă, ea va deveni crocantă, și obținem astfel un produs practic superior celui inițial. Mai precis, cu două tipuri de consistențe diferite. Iar contrastul de texturi este mereu, știm deja, sinonim cu plăcerea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Odată tostat cozonacul, îi putem adăuga fie iaurt simplu, fie chiar smântână, fie ricotta/brânză de vaci; fie o cremă obținută dintr-o combinație a lor: fie iaurt cu smântână, fie iaurt cu ricotta/brânză de vaci, fie ricotta/brânză de vaci cu smântână. Fiecare dintre combinații poate rămâne ca atare, sau îi mai putem adăuga, după gust, o notă aromatică în plus: lămâie, scorțișoară, caramel, coajă de portocală, sirop de fructe etc.

Iar cireașa de pe tort, aproape în sens literal, sunt fructele: pot fi cireșe, căpșuni, fructe de pădure, dacă preferăm registrul mai acrișor/astringent, în contrast cu dulceața cozonacului; sau, banane, pere, portocale, mandarine sau mere, mai dulci.

Ingrediente pentru 4 porții de toast de cozonac și căpșuni

4 felii de panettone, groase, aproape spre 2 cm

200 g ricotta

200 g iaurt (combinație din ambele)

circa 200 g căpșuni sau alte fructe de sezon

puțină scorțișoară sau coajă rasă de lămâie, opțional

zahăr pudră sau lamele de migdale sau nuci măcinate sau făină de cocos, pentru decor

Procedeu

Stropim puțin feliile cu foarte puțină apă, chiar lapte, și le prăjim rând pe rând în prăjitorul de pâine. Este esențial să iasă crocante și aurii la exterior, dar fără să se ardă.

În timp ce pregătim feliile, preparăm iaurtul cu ricotta sau combinația pe care vrem să o adăugăm peste ele.

Apoi, tăiem fructele în funcție de cât le vrem de mari și le aromatizăm după bunul plac, fie cu coajă de lămâie sau chiar portocală, fie cu scorțișoară. Putem folosi chiar zahăr aromatizat cu vanilie sau sirop de caramel sau de ciocolată.

Servim fiecare felie caldă pe câte o farfurie, completând cu cremă din iaurt și ricotta sau doar una din ele. Sau chiar cu smântână sau combinații la libera algere. Completăm deasupra cu fructele pregătite anterior.

Tot după preferințe, feliile de toast de cozonac și căpșuni se pot decora cu puțin zahăr pudră, miere, lamele de migdale, nuci măcinate sau chiar făină de cocos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *