Astăzi se sărbătorește în toată lumea World Tiramisù Day, inclusiv prin concursuri în diferite orașe de pe toată planeta. Toată lumea care iubește acest desert iconic a învățat să îl prepare și probabil fiecare deține micile lui secrete. Pentru că nu ai cum să nu-l iubești, e pur și simplu adorabil, iar mulți îl consideră cel mai interesant desert creat vreodată.
Dar pe cât e de delicios un tiramisù în versiunea sa clasică, pe atât de tare este de facto o bombă calorică. Motiv pentru care o parte din interesul legat aceast desert este legat de încercările de a-l face mai dietetic, în măsura posibilităților.
Una dintre încercări este cu iaurt grecesc, pentru că este mai dens, însă îi compromite gustul final, pentru că ajunge să domine gustul acid peste cel dulce. Motiv pentru care încercarea cea mai reușită, și care deja s-a răspândit, este de a înlocui o parte din mascarpone cu ricotta, sau chiar în totalitate.
Iar ricotta, după cum știm, conține predominant cazeină, principala proteină din lapte. Iar dacă optăm să o amestecăm și cu albușurile bătute spumă, pe lângă gălbenușurile din ou, atunci rezultă în final o cremă cu un procent mult mai ridicat de proteine, mult peste nivelul de grăsimi.
Ingrediente pentru tiramisù cu ricotta, circa 10 porții
300 g de pișcoturi Savoiardi
250 g de ricotta
3 ouă
75 g de zahăr obișnuit
75 g de zahăr pudră vanilat
2-3 g de sare
cafea, preferabil neîndulcită și tare
cacao amară pentru decorat