Astăzi se sărbătorește în toată lumea World Tiramisù Day, inclusiv prin concursuri în diferite orașe de pe toată planeta. Toată lumea care iubește acest desert iconic a învățat să îl prepare și probabil fiecare deține micile lui secrete. Pentru că nu ai cum să nu-l iubești, e pur și simplu adorabil, iar mulți îl consideră cel mai interesant desert creat vreodată.
Dar pe cât e de delicios un tiramisù în versiunea sa clasică, pe atât de tare este de facto o bombă calorică. Motiv pentru care o parte din interesul legat aceast desert este legat de încercările de a-l face mai dietetic, în măsura posibilităților.
Una dintre încercări este cu iaurt grecesc, pentru că este mai dens, însă îi compromite gustul final, pentru că ajunge să domine gustul acid peste cel dulce. Motiv pentru care încercarea cea mai reușită, și care deja s-a răspândit, este de a înlocui o parte din mascarpone cu ricotta, sau chiar în totalitate.
Iar ricotta, după cum știm, conține predominant cazeină, principala proteină din lapte. Iar dacă optăm să o amestecăm și cu albușurile bătute spumă, pe lângă gălbenușurile din ou, atunci rezultă în final o cremă cu un procent mult mai ridicat de proteine, mult peste nivelul de grăsimi.
Ingrediente pentru tiramisù cu ricotta, circa 10 porții
300 g de pișcoturi Savoiardi
250 g de ricotta
3 ouă
75 g de zahăr obișnuit
75 g de zahăr pudră vanilat
2-3 g de sare
cafea, preferabil neîndulcită și tare
cacao amară pentru decorat
Procedeu
Începem prin a pregăti cafeaua, cu cât mai concentrat gustul, cu atât mai reușită prăjitura în final.
Între timp, cât se răcește, preparăm crema.
Într-un bol de lucru încăpător, amestecăm ricotta cu zahărul și amestecăm până obținem o cremă spumoasă și aerată, folosind un mixer obișnuit. Este important să o scurgem bine înainte de a o folosi.
Încorporăm apoi și gălbenușurile, mixând bine până la omogenizare.
Într-un alt bol, batem albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă. Când sunt aproape gata, adăugăm zahărul pudră vanilat. Continuăm să mixăm până obținem o spumă fermă și lucioasă.
(articolul continuă mai jos)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Adăugăm acum albușurile bătute în crema de ricotta, amestecând delicat pentru a păstra textura aerată.
Trecem la asamblare: așezăm un strat de pișcoturi înmuiate rapid în cafea într-o tavă sau un vas de sticlă cu pereți înalți. Peste ele, întindem un strat generos de cremă și continuăm astfel până la epuizarea ingredientelor.
Dăm la frigider minim 2h, mai bine 4, și putem servi, cât mai rece. Este mai bine să adăugăm praful de cacao înainte de a tăia și servi. Altfel, riscă să se umezească dacă stă prea mult.
Pentru cine vrea să experimenteze și mai tare: la acest tiramisù cu ricotta se poate adăuga și o mică parte de frișcă. Un alt sfat util: crema preparată va avea o textură mai aerată, mai puțin fermă. Motiv pentru care este preferabil un vas cu pereți înalți, în loc de platou.