Temperaturile scăzute omoară puietul de albine și scad producţia de miere / Apicultori: „Cheltuielile vor creşte enorm”

Redacția 8 aprilie 2 comentarii 7021 vizualizări
albine, perchezitii, satu mare, familii de albine Sursa foto: Pixabay/xiSerge

Vremea deosebit de rece pentru perioada pe care o traversăm pune în pericol puietul familiilor de albine, care poate muri sau deveni neviabil, creşte cheltuielile apicultorilor cu hrana suplimentară necesară stupilor şi ar putea scădea producţie de miere, sunt de părere specialiştii din Buzău, transmite Agerpres.

„Din păcate, suntem foarte afectaţi şi noi, apicultorii, pentru că familiile de albine se aflau în stadiul unei dezvoltări acum în primăvară. Apicultorii se aşteptau la înfloritul pomilor, să scape de grija întreţinerii şi cheltuielilor care se fac pentru completarea cu polen şi nectar. Aşteptam ca, din florile care au apărut în pomicultură, albinele să îşi culeagă singure această hrană. Deja a început să înflorească rapiţa, este un cules important pentru noi, dar ajungem în câmp cu stupii şi nu avem ce culege pentru că familiile de albine rămân slăbite. Vor fi probleme pentru că va trebui intervenit cu turte proteice pentru completarea hranei. Este clar că, în următoarele zile, florile din pomi fiind compromise, albinele nu mai culeg nici nectar, nici polen foarte necesar pentru această perioadă. Cheltuielile vor creşte enorm de mult”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti Buzău, Mihăilă Prahoveanu.

Pe lângă costurile ridicate pe care apicultorii vor trebui să le suporte pentru suplimentarea hranei, temperaturile scăzute afectează puietul de albine care poate deveni neviabil pentru familii sau poate muri.

„Aceste temperaturi scăzute afectează puietul care duce la dezvoltarea familiilor de albine. Puietului îi trebuie asigurate 35 de grade Celsius în interiorul stupului, ceea ce în aceste condiţii, cu temperaturi scăzute, nu i se poate asigura şi foarte mult puiet care duce la dezvoltarea familiilor de albine poate fi compromis. Familia de albine scoate acel puiet din stup ca fiind unul anemic. Ceea ce trebuia să vină pentru completarea albinei bătrâne de anul trecut şi se epuizează la momentul acesta, să fie înlocuit de puietul tânăr. Având în vedere temperaturile scăzute, puietul răcind, moare în celula de fagure, iar albinele din familiile respective cu aceste probleme îl scot din stup”, mai precizează specialistul.

Cheltuielile de întreţinere a stupilor cresc exponenţial cu numărul familiilor de albine pe care apicultorii îl deţin.

În condiţiile actuale, se aşteaptă o scădere a producţiei de miere în anul 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *