Țările UE au ajuns astăzi la o abordare comună pentru a negocia cu Parlamentul European versiunea definitivă a Directivei privind Declarațiile Ecologice. Odată adoptată ar trebui să pună capăt “înverzirii artificiale” a etichetelor produselor alimentare

etichete produse, UE, consiliul UE, parlamentul european, directiva privind declaratiile ecologice Sursa foto: Pixabay

Directiva, care își propune să pună capăt “înverzirii artificiale a etichetelor” și să ajute consumatorii să fie mai bine informați atunci când iau decizii de cumpărare, stabilește cerințe minime pentru fundamentarea, comunicarea și verificarea declarațiilor de mediu explicite”, a indicat Consiliul UE, instituția care reprezintă statele membre, într-un comunicat preluat de EFEAgro.

Propunerea legislativă, prezentată de Comisia Europeană încă din martie 2023, vizează direct declarațiile de mediu explicite, fie în formă scrisă sau orală, și etichetele verzi pe care companiile le folosesc pentru a-și promova ecologismul.

Odată aprobată, directiva se va aplica atât schemelor de etichetare existente, cât și celor viitoare, publice și private.

Statele membre susțin cerința ca firmele să utilizeze „criterii clare și cele mai recente dovezi științifice pentru a-și fundamenta declarațiile și etichetele”, ambele trebuind să fie „clare și ușor de înțeles” și să explice ce caracteristici de mediu acoperă.

Țările mențin abordarea de verificare ex-ante propusă de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că orice declarație poate fi verificată de experți independenți înainte de a fi publicată.

„În același timp, introduce o procedură simplificată pentru a excepta anumite tipuri de declarații de mediu explicite de la verificarea de către terți: companiile eligibile trebuie să demonstreze conformitatea cu noile reguli completând un document tehnic, care trebuie completat înainte ca declarația să fie făcută publică”, a precizat Consiliul UE.

Microîntreprinderile, pe de altă parte, vor fi supuse verificării, dar vor avea la dispoziție opt luni mai mult decât companiile mai mari pentru a se conforma noilor reguli, odată ce acestea vor fi adoptate, și vor include măsuri pentru a ajuta IMM-urile, cum ar fi orientări și măsuri pentru a reduce povara birocratică a fermierilor, printre altele.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru, 90% dintre europeni sunt în favoarea implementării unor reguli mai stricte pentru calcularea impactului asupra mediului și pentru declarațiile de mediu asociate, a reamintit Consiliul.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *