Economiile emergente vor fi principalul motor al creșterii consumului (cu 24%) și al producției de alimente de origine animală în următorii 10 ani, însă vor fi necesare îmbunătățiri ale productivității pentru a reduce subnutriția, în contextul unor inegalități persistente în interiorul și între țări, precum și al emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură, scrie agenția de presă Ansa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Aceasta este concluzia noului raport FAO și OCDE „Oecd Agricultural Outlook 2025-2034”, un document de referință considerat esențial pentru perspectivele pe termen mediu ale piețelor agricole și piscicole.
Este prevăzută o creștere cu 6% a emisiilor directe de gaze cu efect de seră
Aportul caloric mediu global provenit din carne, lactate și pește va crește cu 6% în următorul deceniu, însă în țările cu venituri medii și joase această creștere va fi de patru ori mai mare, ajungând la 24%. Potrivit raportului, producția globală de produse agricole și piscicole ar urma să se extindă cu aproximativ 14% până în 2034, în principal datorită creșterii productivității în țările cu venituri medii. Pentru carne, lactate și ouă se estimează o creștere de 17%, ceea ce va duce la o creștere cu 6% a emisiilor directe de gaze cu efect de seră.
Printre alte date, analiza prevede o creștere anuală a producției globale de cereale de 1,1%, impulsionată de sporirea randamentelor. Până în 2034, 40% din cereale vor fi destinate consumului uman direct, iar 33% hrănirii animalelor.
India și țările din Asia de Sud-Est vor conduce creșterea consumului global, în timp ce în țările cu venituri ridicate se va observa o scădere a consumului de grăsimi și îndulcitori.