Tania Fântână, nutriționist: Pot slăbi doar mergând la sală, chiar dacă mănânc la fel de mult și prost?

alimentatia anticancerigena, cancer, boli, tania fantana

Atunci când îți dorești să slăbești, cauți soluții. Și pentru că de obicei nu vrem să umblăm „din prima” la ce ne doare cel mai tare, la mâncare adică, ne concentrăm pe alte măsuri.

Mersul la sală se vrea a fi o formă concentrată de mișcare, care arde multe calorii într-un timp scurt. Teoria sună bine. Până ajungi la sală. Acolo îți dai seama că forma fizică e mai volatilă ca prima dragoste. O capeți foarte greu și o pierzi foarte ușor. Trei săptămâni de stat pe canapea pot anula două luni de mers zi de zi.

Ca să ajungi să arzi foarte multe calorii, ca să-ți antrenezi masa musculară astfel încât tonusul câștigat să ardă calorii și în stare de repaus îți trebuie timp. Timp și consecvență. Cu cât ai mai multe kilograme, cu atât vei arde mai multe calorii la sală. Dar, pe de altă parte, ai și mai multe kilograme de dat jos.

Caloriile arse la sală depind de: durata exercițiului, viteza, intensitatea, greutatea ta. Dacă sunteți începători, dacă sunteți supraponderali, probabil că la început nu caloriile arse ar trebui să fie principala preocupare, ci să respirați, să nu vi se facă rău, să nu vă accidentați, să vă uitați la antrenor ca să executați corect mișcarea, să nu vă loviți sau să-i incomodați pe ceilalți participanți la clasă. Cred că e foarte important să puneți accent și pe atmosfera de la sală, să vă distrați, să vă simțiți bine și aproape să veniți de drag. Pentru că secretul aici e. Să vă întoarceți. Iar și iar, vorba cântecului.

Oricât de mult ai lucra, oricât te-ai concentra, minunea și avantajele efortului fizic vin din consecvență, nu dintr-un antrenament „bombă” o dată pe săptămână sau lună. Deci, decât să te gândești ce antrenament poți face ca să fie mai eficient, gândește-te și la ce îți face plăcere să faci, cât de aproape îți e sala respectivă.

Dacă ești începător în ale mersului la sală, mergi la clase. Să fie cineva care îți spune ce să faci, să ai pe cine copia ca să faci corect mișcările sunt lucruri de bază. Tu te vei concentra doar pe respirație, cum să execuți mai corect și să ții cât de cât ritmul.

Ca să poți slăbi doar din mersul la sală, fără să schimbi nimic în alimentație, probabil că ar trebui să te muți (un pic) la sală. Doar antrenorii de fitness cred că pot să slăbească doar din mișcare. Dar ei fac câteva ore bune de mișcare pe zi, în fiecare zi aproape și de niște ani buni.

Dar, o dată cu mersul la sală, dacă acest obicei te prinde, fără să-ți dai seama faci niște schimbări și în stilul tău de viață. Îți dai seama că dacă te duci la sală după ce ai mâncat niște mici cu cartofi prăjiți, după 10 minute ți se face rău. Dacă te duci nemâncat, nedormit și cu o Cola băută pe drum, îți tremură picioarele și nu poți termina clasa. Deci, cumva, te disciplinezi și pornești de undeva procesul de reeducare și alimentară. După ce te întorci de la sală și ajungi acasă realizezi că dacă mănânci o pungă de semințe, bere, sărățele și brânzeturi fine cu struguri, tot efortul tău de la sală este anulat. Devii astfel mai conștient cu ceea ce bagi în gură. Bei o sticlă de iaurt, două căni de apă și te culci mai devreme. A doua zi dimineața te trezești ca un zmeu, cu energie cât zece.

Dacă vrei să slăbești cu ajutorul sălii de sport, decât să te concentrezi pe intensitatea exercițiilor (modalitate sigură de accidentare), alege să faci mișcare de intensitate moderată dar care să depășească 60 de minute. Abia atunci îți forțezi corpul să ardă din depozitele de grăsime. Până atunci, glicogenul stocat în masa musculară și ficat vor fi combustibilul de imediată utilizare.

Dacă ne uităm la conținutul caloric al alimentelor noastre preferate și la câte calorii ardem din mișcare, cred că o să ne gândim mai bine dacă mai bem acel pahar de suc sau dacă mâncăm acea napolitană sau felie de tort. Ca să anulezi caloriile a doua felii de pizza trebuie să alergi 45 de minute. Pentru 50 g de ciocolată, trebuie să mergi jumătate de oră. Pentru a consuma caloriile date de o brișoară zdravănă cu ciocolată trebuie să mergi o oră sau să alergi jumătate de oră. Jumătate de oră de dat cu aspiratorul prin casă consumă 100 kcal.

Soluția ideală, general valabilă pentru toată lumea nu s-a inventat. Și asta e un lucru grozav pentru că în felul acesta ne putem crea noi soluții. Dacă te ține corpul și timpul să plătești pentru excesele tale alimentare, fă treaba asta. Dar, dacă ții la sănătatea ta, nu apela la junk food. Dacă ai excese alimentare periodice, plătește pentru ele fiind mai activ în acea perioadă.

Dacă nu ai timp de mișcare prea multă sau ai ceva probleme de sănătate, atunci ține caloriile din scurt în bucătărie.

Indiferent ce soluție alegi, nu uita că merită să te lupți cu tine, cu obiceiurile tale mai puțin bune. Imaginea ta în oglindă, zâmbind, o să fie cea mai bună recompensă.

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână. 

Citește și Tania Fântână, nutriționist: Deși e consumată de mii de ani, încă circulă mituri despre miere / Cum este cel mai bine să consumi acest aliment

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *