Tania Fântână, nutriționist: Ce alimente te ajută să îți menții talia subțire?

alimente, talie, abdomen, tania fantana Sursa foto: G4Food

Dacă avem sau nu talie depinde de două lucruri: de conformația genetică și de numărul nostru de kilograme. După cum știți, în funcție de cantitatea țesutului non-gras (schelet osos, mușchi, fluide) din corp, există 3 tipuri de conformații: ușoară, medie și grea. De aici derivă și diversele valori ale greutății ideale.

Când vine vorba de talie, la femei există predispoziția genetică de a avea fie talie subțire și picioare mai pline, fie talie mai groasă și picioare subțiri. Cu asta ne naștem și moștenim de la părinții noștri (mai ales de la mamă). Ulterior, în funcție de cât mâncăm și cât ne mișcăm, putem ameliora aceste predispoziții.

Când ne îngrășăm, aceste diferențe între partea de sus a corpului și cea de jos se accentuează. Idealul de frumusețe variază de la o persoană la alta. Pentru una, să aibă talie echivalează cu frumusețea; pentru alta, să aibă picioare musculoase și „lucrate”.

Ce să mâncăm astfel încât să avem talia subțire sau cel puțin frumos definită?

1. Să evităm sau să mâncăm în cantități mici alimentele care ne balonează. Fie că vorbim de legume crude, multe fructe mâncate alandala printre mese, varză, linte, broccoli, lapte dulce etc.

2. Cantitatea de carbohidrați mâncată zilnic. Chiar dacă nu mănânci cartofi prăjiți, carbohidrații tot se strecoară în viețile noastre. E imposibil să îi ocolești și nici nu ar fi sănătos pe termen lung să faci asta. Dar dacă ai la prânz un pește cu orez, încearcă să nu mănânci și piure seara. Sau dacă ai mâncat la micul dejun musli, mănâncă la prânz o friptură cu legume gătite sau salată. Pentru o persoană sedentară, fructele zilnice și legumele sunt surse suficiente de carbohidrați.

3. Alimentele cu conținut ridicat de bacterii sănătoase sunt iarăși de ajutor pentru a avea talia subțire. Alimentele fermentate, iaurturile, murăturile și fibrele sunt toate de ajutor pentru ca inflamația de la nivelul intestinal să fie cât mai mică.

4. Grăsimile animale ar trebui să fie și ele ocolite. Carnea grasă de porc sau vită, brânzeturile maturate, untul în exces nu au ce căuta dacă vă doriți o talie subțire.

5. Atenție la înlocuitorii de zahăr folosiți. De cele mai multe ori, îndulcitorii artificiali irită tubul digestiv și nu aduc beneficii nici slăbitului pe termen lung. Folosiți mai bine zahăr în cantitate mică decât acest giumbușluc cu îndulcitorii artificiali. Persoanele cu afecțiunea colon iritabil pot avea reacții urâte din cauza folosirii lor.

6. Abuzul de alcool face ca ficatul să depoziteze grăsime abdominală, deci limitați consumul la 2-3 porții pe săptămână și atât.

7. Alimentele cu conținut ridicat de sodiu ne fac să bem multă apă, să reținem apă, să ne simțim mai greoi decât e cazul. Este bine să le ocolim nu numai de dragul taliei noastre, dar și în general.

8. Proteinele slabe ne ajută să slăbim în general și nu ne balonează. Ne simțim ușori în zona taliei și confortul de zi cu zi este unul ridicat. Peștele, fructele de mare, ouăle, carnea de pasăre, brânzeturile semidegresate, toate sunt variante bune de mâncat zilnic.

Importanța somnului

Un alt inamic dovedit al taliei subțiri este lipsa somnului. Nu știu exact cum vă organizați viața, dar e musai să faceți rost de 7-8 ore de somn zilnic. Exclus sub 6 ore de somn zilnic. Hormonii de stres care apar în cazul nesomnului și epuizării organismului contribuie la depozitele de grăsime abdominală. Orice ați mânca, colăceii aceia nu o să dispară. Dacă aveți probleme să adormiți, începeți o formă de mișcare, oricare ar fi ea, și țineți-vă de ea. Oboseala fizică mai dă pauză gândurilor și trenurilor prea multe din cap. E esențial să mai stingem lumina în creierul nostru din când în când.

Concluzie

În cele din urmă, vă mai spun că indiferent câte kilograme aveți, dacă aveți talia prea mare, sunteți predispuși la boli mai mult decât persoanele cu kilograme mai multe, dar dispuse în partea de jos a corpului. Riscul de dezvoltare a sindromului metabolic în cazul vostru este mai mare. Așadar, să luați măsuri este mai mult decât o cerință de ordin estetic.

Nu există o dietă anume pentru a slăbi localizat, dar dacă aveți un stil de viață cât de cât activ și mâncați corect, este imposibil să nu îmbunătățiți pe termen lung, pe viață, anumite aspecte de care nu sunteți mulțumiți la corpul vostru.

Notă: Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *