Iosif Colțea îngrijește în satul Iarăș, din comuna covăsneană Hăghig, un efectiv total de 300 de bovine. Zilnic livrează unui mare procesator, din județul Brașov, o cantitate de 1500 de l de lapte. Recent, a cumpărat cu 140.000 de euro, împrumutați de la bancă, un robot de muls, despre care susține că i-a adus un surplus de 5 litri pentru fiecare vacă mulgătoare.
Fermierul primește 1,35 lei/litrul de lapte fără TVA și fără bonificații pentru calitatea laptelui. Tânărul de 31 de ani consideră că prețul nu este unul corect. ”Convenabil pentru mine ar fi un preț de 1,60 de lei/litru, fără TVA, plus bonificațiile pentru calitatea laptelui”, susține Iosif.
Ar fi o soluție pentru afacerea sa, achiziționarea unei linii de procesare pentru a produce brânzeturi sau doar pentru a ambala lapte pasteurizat și a-l vinde ca atare? Fermierul respinge perspectiva de a ocoli procesatorii și comercianții:
”Nu intenționez să investesc pentru procesare. Eu sunt crescător de vaci de lapte și vând lapte. Asta e meseria mea și îmi e de ajuns. Procesarea și comercializarea sunt meserii diferite. Eu nu mă văd mergând la negocieri, unde trebuie să știi să vorbești, să te prezinți într-un anumit fel. Eu muncesc aici în fermă, conduc tractorul, hainele mele miros a balegă, nu mă pricep să particip la negocieri. Sunt oameni care știu să fac asta”.
Deși unii fermieri consideră că procesarea laptelui obținut de la animalele lor le poate spori câștigurile, alți fermieri resping ideea procesării în regie proprie și doresc să livreze laptele procesatorilor, dar ar vrea să primească un ”preț corect”, după cum s-a exprimat Iosif Colțea.