Pe primul loc la capitolul Agricultură în viitorul program de guvernare care ar urma să fie asumat o dată cu învestirea noului guvern , obținut de g4food.ro, se regăsește sistemul național de irigații. Programul ar urma să prevadă, printre altele, creșterea suprafeței irigabile de la 1,6 la 2,7 milioane de hectare, printr-un program de investiții derulat pe timp de patru ani. Totodată, este prevăzută și modernizarea actualei infrastructuri de irigații și finanțarea achiziției de echipamente.
Următorul capitol al viitorului Minister al Agriculturii și Dezvoltării Rurale prevede regândirea programului AgroInvest prin garantarea de către stat a creditelor de investiții cu 90% și acordarea de credite de minimum 20 de ani pentru investiții cu o dobândă de până la 2% marja fixă plus ROBOR. De asemenea, mai este prevăzut în proiectul de program și un instrument finanzia de gestionare a riscurilor prin asigurarea culturilor.
Prioritățile în zootehnie
În ce privește sectoarele care se intenționează a fi dezvoltate, proiectul de program MADR prevede sprijinirea sectorului de creștere a suinelor, prin finanțarea fermelor de reproducție și de creștere dar și a fermelor de familie. Obiectivul prevăzut fiind de a ajunge la un efectiv de 2,4 milioane de capete porcine în zona industrială, cu alocare de 1,4 miliarde de lei.
Totodată, se menționează în proiectul de program sprijinirea sectorului de creștere a păsărilor prin realizarea de ferme cu o capacitate de 10 milioane de locuri, prin alocarea a 100 milioane de euro, precum și sprijinirea sectorului de creștere a bovinelor, prin achiziționare matcă de reproducție prin fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare. Dar și al sectoriului de creștere a ovinelor, prin finanțarea tineretului ovin între 1-12 luni prin creșterea șeptelului în România – finanțare 48 milioane de euro fonduri europene și buget de stat. Este menționată în proiect și „prioritizarea sectorului apicol în vederea creșterii competitivității sectorului”, dar nu este prevăzut un capitol exact de alocări bugetare.
De asemenea, este prevăzută continuarea programului INVESTALIM, prin finanțarea proiectelor aprobate cu un buget de 590 milioane de euro, precum și continuarea finanțării proiectelor destinate procesării aprobate prin Programul Național Strategic – alocare 600 milioane de euro. Dar și procesarea în sectorul de panificație, lansare apel de proiecte prin Programul Național Strategic cu o alocare în valoare de 200 milioane de euro.
Pentru implementarea Programului Romaliment este menționată o schemă de ajutor de stat 1 miliard de euro pentru investiții în retehnologizare, modernizare și extindere pentru unitățile deja existente de procesare a materiilor prime agricole.
În ce privește organizarea și pregătirea sectorului agricol pentru piața desfacerii, este menționată dezvoltarea centrelor de colectare, sortare, ambalare și depozitare și punerea la dispoziția formelor asociative cu rol economic, și nanțarea din PNS a activităților de sprijin și îndrumare a formelor asociative în vederea creării și dezvoltării de asociații Agricole – 1 milion de euro. În plus, este prevăzută și o reorganizare a MADR, dar nu este specificat pe ce criterii.
Reorganizarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor
La fel, este prevăzută înproiectul de program și o reorganizare și eficientizare a structurilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Și anume, prin reducerea numărului direcțiilor silvice în funcție de eficiența activității lor propriu-zise; analizarea și evaluarea documentelor de mediu și a actelor de reglementare pentru a elimina procese care se dublează; redactarea unui ghid unitar pentru uniformizarea emiterii actelor de reglementare.
Programul prevede și înființarea unui Program Naționale pentru Curățarea Apelor și Pădurilor din România în primele 6 luni ale anului 2025. Va fi un program anual, cu un impact bugetar de minim 50 milioane de lei/an.
Se mai menționează în proiect și finanțarea expresă pentru închiderea depozitelor de deșeuri industriale și municipale pentru care statul român a fost condamnat la CJUE, dar și adoptarea legii ariilor naturale protejate în primele 6 luni ale anului 2025, plecând de la draftul pus în dezbaterea publică de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, după o amplă dezbatere alături de societatea civilă. Legea va cuprinde și mecanismele concrete și un calendar efectiv pentru creșterea graduală a nivelului de non-intervenție în parcurile naționale și naturale în sensul respectării recomandărilor IUCN.
Alte măsuri de mediu
La capitolul de mediu e mai prevede și redactarea și adoptarea unei noi legi a administrării spațiilor verzi în prima sesiune parlamentară din anul 2025 și respingerea proiectului de lege privind administrarea spațiilor verzi (PL-x nr. 668/2018) în luna februarie a anului 2025, dar și ficientizarea Sistemului de Garanție-Returnare și înființarea unui Program Național de Finanțare pentru RVM-uri, cu obiectivul de a crea 1.000 de puncte noi de colectare pe an. Programul va fi lansat în anul 2025.
Dar și continuarea asigurării sursei de finanțare pentru implementarea proiectelor stabilite de MMAP în domeniile eficienței energetice, reducerii de emisii și adaptarea la schimbările climatice, în contextul îndeplinirii de către România a obligațiilor privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, permanentizarea Programul Național de Împăduriri cu fonduri naționale sau surse europene post-PNRR, până la concurența sumei de 500 de milioane de euro, în vederea atingerii obiectivului de împăduriri asumat în Strategia Națională pentru Păduri 2030, evaluarea populației de carnivore mari prin metode științifice moderne și consolidarea planului de acțiune pentru carnivore mari.
Este, de asemenea, prevăzută și o reconfigurare a sistemului de trasabilitate pentru deșeurile transfrontaliere, în urma aderării României la spațiul Schengen.