SUA vrea să pună capăt utilizării datelor de expirare a alimentelor de genul „a se vinde până la”/Va folosi în schimb o altă variantă ce ar putea ajuta la reducerea risipei alimentare

Utilizarea datelor de expirare se va modifica Foto: Dreamstime

În SUA se discută despre renunțarea la utilizarea datelor de expirare a alimentelor de genul „a se vinde până la”. În schimb, se are în vedere o formulare de genul „a se consuma de preferință înainte de”, ceea ce este mai eficient în reducerea risipei alimentare. Asta deoarece unele alimente pot fi consumate în siguranță, chiar dacă există o ușoară scădere a calității produsului, notează Food and Wine.

La sfârșitul lunii septembrie, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a semnat o legislație care interzice utilizarea etichetelor „a se vinde până la” în acest stat, solicitând în schimb un limbaj standardizat pentru etichetarea datelor. Mișcarea a avut scopul de a reduce confuzia și risipa alimentară, întrucât etichetarea actuală poate include termeni precum „a se expune până la”, „cel mai proaspăt înainte de” sau „a se consuma de preferință înainte de”. Acum, se pare că Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) iau în considerare o măsură similară.

S-a solicitat opinia publicului

La începutul lunii decembrie, agențiile au trimis o solicitare pentru informații și feedback referitoare la etichetarea alimentelor, notând: „FSIS și FDA (noi, agențiile) solicităm opinia publicului în legătură cu etichetarea datelor alimentelor. Această solicitare de informații urmărește să adune detalii despre practicile și preferințele industriei privind etichetarea datelor, rezultatele cercetărilor asupra percepțiilor consumatorilor despre aceste etichete și orice impact pe care etichetarea datelor îl poate avea asupra risipei alimentare.”

Agențiile au explicat că ambele au „responsabilitatea de a se asigura că etichetele alimentelor, pentru produsele aflate în jurisdicția lor, sunt veridice și nu induc în eroare” și că „produsele din carne, pasăre și ouă sunt sigure, sănătoase și etichetate și ambalate corespunzător.” În plus, FDA reglementează o „parte semnificativă a ofertei alimentare a națiunii”, inclusiv fructe, legume, produse lactate, cereale, alimente ambalate, ouă, fructe de mare, formule pentru sugari, suplimente alimentare, băuturi și carne de vânat, asigurându-se că toate etichetele lor sunt „veridice și nu induc în eroare.”

Care este diferența dintre „a se vinde până la”, „a se consuma până la” și „a se consuma de preferință înainte de”?

Acum, agențiile doresc să facă aceste etichete și mai ușor de înțeles, parțial ca răspuns la Strategia Națională pentru Reducerea Pierderii și Risipei Alimentare și Reciclarea Materiei Organice, stabilită de Administrația Biden-Harris în această vară. În scrisoarea lor, acestea au explicat că Strategia Națională oferă o cale pentru atingerea obiectivului național de a reduce pierderea și risipa alimentară cu 50% până în 2030. Acesta este un obiectiv ambițios și important.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) estimează că, în 2019, au fost generate 66 de milioane de tone de alimente risipite în sectoarele de retail alimentar, servicii alimentare și rezidențial, iar cea mai mare parte din această risipă (aproximativ 60%) a fost trimisă la gropile de gunoi,” se precizează în scrisoare. „Alte 40 de milioane de tone de alimente risipite au fost generate în sectoarele de producție și procesare a alimentelor și băuturilor. Alimentele risipite reprezintă cea mai mare categorie de materiale plasate în gropile de gunoi municipale.”

Dincolo de faptul că ajung la gropile de gunoi, agenția a adăugat că salvarea acestor alimente ar putea ajuta la hrănirea familiilor americane aflate în nevoie sau, cel puțin, prin identificarea alimentelor care sunt cel mai des risipite, ar putea preveni utilizarea inutilă a apei, a terenurilor și a forței de muncă prin producerea unor cantități mai mici.

Ca răspuns la acest obiectiv, FSIS și FDA au primit comentarii care încurajează actualizarea cerințelor federale privind etichetarea datelor și crearea unor etichete standardizate, la fel cum a implementat California.

Cum să înțelegi datele de expirare a alimentelor

„Potrivit comentatorilor, utilizarea unor fraze diferite pentru a descrie datele poate cauza confuzie în rândul consumatorilor și poate duce la eliminarea prematură a unor alimente sănătoase și sigure, doar pentru că au depășit data tipărită pe ambalaj,” au menționat agențiile. Acestea au adăugat că intenționează să recomande membrilor industriei alimentare să aplice în mod voluntar eticheta „A se consuma, de preferință, până la,” care „indică data după care calitatea poate scădea, dar produsul poate fi încă consumat. Eticheta ‘A se consuma, de preferință, până la’ are scopul de a reduce confuzia consumatorilor și de a limita risipa alimentară.”

Agențiile au adăugat că aceasta este și eticheta pe care consumatorii o consideră cea mai clară în ceea ce privește calitatea produsului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *