Preţurile de consum în SUA au crescut moderat în aprilie, în linie cu estimările / Analiştii se aşteaptă ca efectul taxelor vamale asupra inflaţiei să fie resimţit începând din mai

ansvsa Sursa foto: Unsplash / Karsten Winegeart

Preţurile de consum în SUA au crescut moderat în aprilie, în linie cu estimările, dar probabil inflaţie va creşte în următoarele luni, taxele vamale anunţate de preşedintele Trump afectând costul mărfurilor importate, transmit AP şi Reuters, transmite Agerpres.

De la o lună la alta, preţurile de consum au crescut cu 0,2%, după ce au scăzut cu 0,1% în martie, potrivit datelor publicate marţi de Biroul de Statistică de la Departamentul american al Muncii (BLS). Analiştii estimau un nivel al inflaţiei de 0,3%.

Indicele preţurilor de consum a înregistrat un avans de 2,3% în ritm anual în aprilie, după o creştere de 2,4% luna precedentă, şi în linie cu estimările. De asemenea, inflaţia de bază, care exclude produsele volatile precum alimentele şi energia, a înregistrat o creştere de 2,8% în aprilie, după o expansiune similară luna precedentă.

Analiştii se aşteaptă ca efectul taxelor vamale asupra inflaţiei să fie resimţit începând din mai, deşi spun că inflaţia nu va creşte atât de mult cum se anticipa, după ce Statele Unite şi China au anunţat luni suspendarea – pe o perioadă de 90 de zile – a unei părţi a taxelor vamale reciproce impuse în ultimele săptămâni. Acest acord va permite Rezervei Federale a SUA (Fed) să menţină nemodificate dobânzile.

De asemenea, atenuarea tensiunilor comerciale ar urma să ajute economia SUA să evite recesiunea, deoarece creşterea va fi probabil redusă anul acesta. Potrivit datelor preliminare publicate de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a scăzut în ritm anual cu 0,3% în primul trimestru din 2025, după un avans de 2,4% în ultimele trei luni din 2024. Economiştii mizau pe o creştere a PIB-ului între 0,3% şi 0,8%.

Creşterea economiei în primele trei luni din acest an a fost afectată de majorarea importurilor

Creşterea economiei în primele trei luni din acest an a fost afectată de majorarea importurilor, companiile din Statele Unite încercând să aducă mărfuri din străinătate înainte ca administraţia Trump să impună taxe vamale.

“Inflaţia va creşte, dar probabil într-o măsură mai mică, ajungând la un nivel de vârf de 3,4% în trimestrul patru din 2025, faţă de un nivel estimat anterior de 4%. Creşterea economiei încă încetineşte, în urma majorării taxelor vamale de către preşedintele Trump”, a apreciat Kathy Bostjancic, economist şef la Nationwide.

Ţinta de inflaţie pe termen mediu a Fed este de 2%.

Pieţele financiare se aşteaptă ca Fed să reia relaxarea politicii monetare în septembrie

În zona euro, BCE a redus dobânda de referinţă pentru a şaptea oară începând din luna iunie a anului trecut, ca răspuns la o deteriorarea perspectivelor de creştere economică în urma tensiunilor comerciale provocate de decizia lui Trump de a majora taxele la importurile în SUA. În urma deciziei BCE, dobânda de referinţă se situează la 2,25%.

În cazul Fed, dobânda de politică monetară se situează în intervalul 4,25% – 4,50%, unde a rămas nemodificată din luna decembrie, după mai multe reduceri adoptate pe parcursul anului trecut.

Pieţele financiare se aşteaptă ca fed să reia relaxarea politicii monetare în septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *