STUDIU | Reptilele care trăiesc în sere sunt eficiente în combaterea unor dăunători importanți pentru horticultură

reptilele care traiesc in sere sunt eficiente pentru combaterea daunatorilor Foto: Pexels

Institutul Andaluz de Cercetare și Formare în Agricultură, Pescuit și Alimentație (IFAPA) a început lucrările de identificare și cuantificare a reptilelor din sere, pentru a evalua beneficiile pe care acestea le oferă fermierilor în controlul dăunătorilor și menținerea echilibrului ecosistemului, relatează EFE Agro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Studiul, dezvoltat de grupul de cercetare în control biologic al IFAPA, cu asistență tehnică din unor consultanți de mediu și agronomie, aprofundează înțelegerea comportamentului, adaptării și dinamicii acestor vertebrate în medii agricole.

Această linie de cercetare agroecologică, lansată la centrul IFAPA din Almería (Spania) și cofinanțată de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER), a demonstrat deja rolul vertebratelor aeriene insectivore în combaterea unor dăunători importanți pentru horticultură, cum ar fi molia tomatelor (Tuta absoluta).

Se dorește continuarea cercetărilor în acest sens pentru a cuantifica rolul vertebratelor ca agenți de control biologic al acestor dăunători în interiorul serelor și pentru a transfera rezultatele către sectorul agricol, promovând astfel controlul biologic și respectul pentru biodiversitate.

Lucrările fac parte din proiectul „Dăunători emergenți și reemergenți în horticultura protejată”, desfășurat de IFAPA până în 2026, care vizează identificarea taxonomică și moleculară a populațiilor acestor dăunători, precum și a prădătorilor naturali specifici acestora.

În paralel, proiectul își propune să ofere soluții pentru dăunători concreți, precum tripsul tutunului (Thrips parvispinus) sau minatorul frunzelor (Liriomyza spp.), care reprezintă o amenințare majoră pentru horticultura protejată din sudul Spaniei.

Reptile pentru controlul biologic în sere

În acest context, cercetătorii și tehnicienii IFAPA analizează aspectele ecologice ale acestor dăunători pentru a înțelege mai bine dinamica populațiilor și pentru a optimiza strategiile de combatere, evaluând totodată noi agenți de control biologic.

Alte proiecte în domeniul horticulturii protejate

Printre acestea se numără un studiu privind aplicarea șocurilor cu CO₂ pentru prelungirea duratei de viață a tomatelor, ca măsură de combatere a risipei alimentare și a utilizării ambalajelor din plastic – proiect ce urmărește consolidarea competitivității tomatelor și reducerea utilizării ambalajelor poluante.

Se urmărește, de asemenea, reducerea impactului asupra mediului și creșterea eficienței utilizării resurselor în culturile horticole pe substrat în sere, prin aplicarea unor tehnici de producție mai eficiente și mai prietenoase cu natura.

În acest sens, se reevaluează modelele de estimare a transpirației și productivității culturilor în noul context al excesului de căldură, uneori combinat cu radiație solară scăzută cauzată de praf saharian (calimă).

Totodată, se încearcă optimizarea aportului de CO₂ în atmosfera serelor pentru a crește eficiența productivă, precum și cuantificarea consumului energetic generat de diversele sisteme automatizate implicate în producția horticulturii din serele de înaltă tehnologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *