Somnul contribuie într-o mare măsură la funcționarea optimă a organismului, iar lipsa acestuia poate avea multiple efecte negative, inclusiv degradarea sănătății. Un nou studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition și citat de publicația sportivă Stack a constatat că somnul insuficient noaptea îi face pe oameni să mănânce mai mult în ziua următoare.
„Lipsa parțială de somn a dus la un consum crescut de energie fără niciun efect asupra cheltuielilor energetice, ceea ce a dus la un echilibru energetic net pozitiv, care pe termen lung poate contribui la creșterea în greutate”, au scris autorii. Cercetătorii au definit o „noapte completă de somn” ca fiind de cel puțin șapte ore, în timp ce „privarea parțială de somn” a fost definită ca o noapte cu somn între 3,5 și 5,5 ore. Analiza a reunit date din 11 studii diferite și a constatat că oamenii au consumat în medie 385 de calorii în plus în zilele în care nu au avut o noapte completă de somn.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că o noapte slabă de somn i-a determinat pe oameni să consume mai multe grăsimi și mai puține proteine în ziua următoare. Proteinele pot asigura o senzație de sațietate cu un număr mai mic de mese, astfel încât consumul redus de proteine ar putea duce la o creștere a aportului zilnic de calorii.
Un punct de referință general afirmă că un plus de 500 de calorii pe zi duce la o creștere în greutate de un kilogram pe săptămână. Având în vedere că somnul insuficient îi poate determina pe oameni să consume multe calorii în plus în fiecare zi, se poate argumenta că somnul insuficient este unul dintre factorii determinanți ai problemei obezității.
Alte studii au descoperit o legătură între somnul insuficient și alegerile nutriționale greșite. Un studiu din 2013, publicat în revista Psychoneuroendocrinology, a constatat că persoanele lipsite de somn aleg porții mai mari decât cele care nu sunt private de somn, iar un studiu din 2013, publicat în revista Obesity, a constatat că lipsa somnului i-a determinat pe bărbați să achiziționeze mai multe alimente bogate în calorii în timpul cumpărăturilor.