Un grup de cercetători spanioli, de la Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada și de la Universitățile din Granada și Almería a analizat impactul expunerii la pesticide asupra sănătății agricultorilor care lucrează în sere. Rezultatele au evidențiat modificări ale proteinelor imunoregulatoare asociate inflamațiilor alergice și o inflamație sistemică de intensitate redusă, ceea ce ar putea crește riscul dezvoltării unor boli cronice în rândul acestor lucrători, scrie Agroinformacion.
Desfășurarea studiului
Studiul a inclus 175 de agricultori expuși la pesticide și un grup de control format din 91 de persoane neexpuse. Pe parcursul unei campanii agricole, cercetătorii au analizat nivelurile a 27 de citokine, chimiokine și factori de creștere în două momente cheie: perioadele de expunere ridicată și scăzută la pesticide.
Rezultatele au arătat o creștere semnificativă a interleukinelor precum IL-4, IL-6 și IL-13 la lucrătorii expuși, mai ales în perioada de expunere intensă. Acest tip de răspuns inflamator Th2, frecvent asociat cu inflamațiile alergice, a fost însoțit de creșteri ale nivelurilor de IL-1β, VEGF și Rantes – markeri ai inflamației cronice de intensitate redusă, care ar putea avea efecte negative asupra sănătății pe termen lung.
Condiții particulare ale serelor
Conform cercetătorilor, aceste efecte ar putea fi cauzate de condițiile specifice serelor, cum ar fi structura închisă și utilizarea intensivă a pesticidelor, care expun lucrătorii la concentrații mai mari de substanțe toxice. Aceste condiții pot afecta echilibrul citokinelor din sistemul imunitar, favorizând apariția unor boli cronice cu bază imunologică.
Concluziile studiului
„Descoperirile noastre arată că expunerea la pesticide în sere nu afectează doar sistemul imunitar al lucrătorilor, ci poate crește și riscul de apariție a unor boli cronice pe termen lung. Este esențial să se îmbunătățească condițiile de muncă, să se întărească măsurile de protecție și să se promoveze evaluările periodice ale sănătății acestor muncitori”, a declarat Antonio Hernández, co-investigator al grupului de Cercetare în Sănătatea Mediului din Graanada și autor principal al studiului.
Autorii recomandă, de asemenea, implementarea unor metode de monitorizare directă a expunerii și dezvoltarea intervențiilor timpurii pentru a reduce riscurile pe termen lung.
Bibliografie:
Lozano-Paniagua, D., Parrón, T., Alarcón, R., Requena, M., Lacasaña, M., & Hernández, A. F. (2024). A Th2-type immune response and low-grade systemic inflammatory reaction as potential immunotoxic effects in intensive agriculture farmers exposed to pesticides. Science of The Total Environment (Vol. 938, p. 173545). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2024.173545