Consumul de unt, asociat cu un risc crescut de mortalitate din cauza cancerului. Uleiurile pe bază de plante ar putea oferi protecție, arată un studiu realizat la Harvard

untBUN Sursa foto: Pexels

Un nou studiu efectuat pe un eșantion de peste 200.000 de adulți sugerează că un consum mai mare și pe termen lung de unt este asociat cu un risc crescut de mortalitate totală și de mortalitate din cauza cancerului. Pe de altă parte, consumul de uleiuri pe bază de plante ar putea oferi protecție, conform cercetătorilor conduși de Yu Zhang, MBBS, de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, notează Medscape.

„Este bine cunoscut faptul că substituirea acizilor grași saturați cu acizi grași nesaturați și eliminarea acizilor grași trans conferă beneficii semnificative pentru sănătate, în special în prevenirea bolilor cardiovasculare”, au declarat cercetătorii în jurnalul JAMA Internal Medicine.

Studiu bazat pe datele a 221.000 de participanți

Studiul a analizat datele din trei cohorte mari din Statele Unite: Nurses’ Health Study (NHS, 1990-2023), Nurses’ Health Study II (NHSII, 1991-2023) și Health Professionals Follow-up Study (HPFS, 1990-2023), incluzând 221.054 de participanți, toți fiind nediagnosticați cu cancer, boli cardiovasculare, diabet sau boli neurodegenerative la începutul studiului.

Rezultatele arată că persoanele cu cel mai mare consum de unt aveau un risc cu 15% mai mare de a deceda prematur, comparativ cu cei cu cel mai mic consum de unt. În schimb, consumatorii de uleiuri pe bază de plante aveau un risc cu 16% mai mic de mortalitate totală. Uleiurile specifice pe bază de plante, precum uleiul de canola, soia și măsline, au fost semnificativ asociate cu o reducere a mortalității totale. De exemplu, pentru fiecare 5 g pe zi de ulei de canola consumat, riscul de mortalitate totală scădea cu 15%.

Unt vs. uleiuri pe bază de plante

Acest studiu a adus clarificări importante asupra impactului consumului de unt comparativ cu uleiurile pe bază de plante. Pentru fiecare 10 g de unt consumate în plus pe zi, riscul de mortalitate din cauza cancerului a crescut cu 12%. Pe de altă parte, aceleași 10 g de ulei pe bază de plante au dus la o reducere cu 11% a riscului de mortalitate din cauza cancerului și o scădere cu 6% a riscului de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Zhang și colegii săi subliniază că aceste descoperiri sunt în concordanță cu dovezile anterioare, care leagă grăsimile saturate de efecte negative asupra sănătății și grăsimile nesaturate de un profil lipidic mai bun și reducerea inflamației.

Implicații clinice și recomandări alimentare

Studiul susține recomandările alimentare actuale, care sugerează înlocuirea grăsimilor animale, precum untul, cu uleiuri vegetale nesaturate, precum cele din măsline, soia și canola.

Anne McTiernan, MD, PhD, internist și epidemiolog la Fred Hutch Cancer Center din Seattle, a comentat că acest studiu este util pentru că analizează un aliment simplu – tipurile și cantitățile de grăsimi alimentare – care, dacă sunt legate de boli, ar putea duce la schimbări alimentare ușor de implementat.

Ce urmează?

Deși acest studiu oferă date semnificative, cercetătorii sugerează că sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mecanismele moleculare care stau la baza acestor beneficii sau riscuri asociate consumului de uleiuri și unt. Zhang a menționat, de asemenea, necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege modul în care gătitul poate altera impactul sănătății al uleiurilor pe bază de plante, menționând că gătirea la temperaturi înalte poate duce la oxidarea grăsimilor și formarea de compuși dăunători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *