STUDIU | Modul în care prepari ceaiul ar putea ajuta la eliminarea metalelor grele toxice, inclusiv a plumbului, din apa potabilă/ „Nu sugerăm că toată lumea ar trebui să înceapă să folosească frunzele de ceai ca filtru pentru apă”, declară autorii cercetării

studiu ceai, ceai Sursa foto: Pexels

Un nou studiu sugerează că prepararea ceaiului ar putea ajuta la eliminarea metalelor grele toxice, inclusiv a plumbului, din apa potabilă, relatează Live Science.

O ceașcă bună de ceai a fost mult timp asociată cu numeroase beneficii minore pentru sănătate, dar studiile anterioare s-au concentrat în principal pe efectele chimicalelor din frunzele de ceai care sunt eliberate în timpul preparării.

Acum, un nou studiu a dezvăluit că procesul de infuzare elimină atomii încărcați (numiți ioni) ai metalelor grele din apă, aparent prin legarea chimică cu aceștia. Astfel, metalele grele se lipesc de frunzele de ceai, fiind îndepărtate din apă. Studiul a fost publicat luni în revista ACS Food and Science Technology.

„Nu sugerăm că toată lumea ar trebui să înceapă să folosească frunzele de ceai ca filtru pentru apă”, a declarat coautorul Vinayak Dravid, profesor de știința materialelor la Universitatea Northwestern. „Scopul nostru a fost să măsurăm capacitatea ceaiului de a adsorbi metale grele. Prin cuantificarea acestui efect, munca noastră scoate în evidență potențialul neexplorat al consumului de ceai de a contribui pasiv la reducerea expunerii la metale grele la nivel global.”

Care a fost metodologia de la baza studiului

Mai mult de 5 miliarde de cești de ceai sunt consumate zilnic, ceea ce îl face a doua cea mai consumată băutură de pe planetă, după apă. Oamenii de știință au studiat de mult timp efectele ceaiului verde și negru asupra sănătății, iar acesta a fost asociat cu un risc mai scăzut de cancer, accident vascular cerebral și boli cardiovasculare.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Dar motivul exact pentru care un ceai englezesc de dimineață conferă aceste beneficii rămâne neclar. Cercetările anterioare au legat aceste beneficii de substanțele chimice eliberate din plante, dar cercetătorii din acest nou studiu au suspectat că și procesul de preparare joacă un rol. În subsidiar trebuie menționat că metalele grele sunt asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral și boli cardiovasculare.

Pentru a testa ipoteza lor, oamenii de știință au cumpărat mai multe tipuri de ceai, inclusiv ceai negru, ceai verde, ceai de mușețel, ceai oolong, ceai alb și rooibos, de la branduri populare precum Lipton și Infusion.

Preparând ceaiurile și infuziile de plante în același mod în care sunt consumate de obicei, cercetătorii au testat capacitatea lor de a neutraliza ionii metalelor grele în ape cu diferite concentrații, comparând rezultatele cu mostre de apă fără ceai.

Ce au descoperit cercetătorii

Rezultatele lor au arătat că o ceașcă tipică de ceai — o cană de apă și un pliculeț de ceai, infuzat timp de trei până la cinci minute — poate elimina aproximativ 15% din plumbul prezent în apa cu o concentrație de până la 10 părți pe milion. Deși nu există un nivel sigur pentru plumb în apa potabilă publică, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA stabilește limita de acțiune la 15 părți pe miliard. Prepararea ceaiului a redus și alți ioni metalici, inclusiv cromul și cadmiul.

Alte tendințe au fost observate:

  • Tipul de pliculeț de ceai a avut un impact semnificativ. Pliculețele din bumbac și nailon au adsorbit foarte puțini contaminanți, în timp ce cele din celuloză au îndepărtat cei mai mulți.
  • Tipul de ceai și gradul de măcinare au contat, de asemenea. Frunzele de ceai negru fin măcinate au fost cele mai eficiente, urmate de ceaiurile verzi și albe, care au redus mai bine concentrațiile de plumb decât ceaiurile oolong, rooibos și mușețel.
  • Cel mai important factor a fost timpul de infuzare. Ceaiurile lăsate mai mult timp la infuzat au eliminat cele mai multe metale grele.

Benjamin Shindel, autor principal al studiului și specialist în știința materialelor la Universitatea Northwestern, a explicat:

„Orice ceai care este infuzat mai mult timp sau care are o suprafață mai mare va elimina mai multe metale grele. Unii oameni își prepară ceaiul doar câteva secunde, iar aceștia nu vor obține o reducere semnificativă a metalelor grele. Dar infuzarea pentru perioade mai lungi sau chiar peste noapte — cum se face pentru ceaiul cu gheață — poate îndepărta cea mai mare parte a metalelor din apă.”

Care sunt limitările cercetării

Deși rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii avertizează asupra unor limitări:

  1. În regiunile cu sisteme de apă de bună calitate, concentrațiile de metale grele sunt probabil prea mici pentru ca ceaiul să ofere beneficii semnificative.
  2. În caz de criză a contaminării apei, ceaiul nu poate fi o soluție eficientă pe cont propriu.

Cu toate acestea, consumul suplimentar de ceai ar putea aduce beneficii pe termen lung.

„Dacă oamenii ar bea o ceașcă suplimentară de ceai pe zi, poate că, în timp, am vedea o scădere a incidenței bolilor corelate cu expunerea la metale grele,” a spus Shindel. „Sau acest lucru ar putea explica de ce populațiile care consumă mai mult ceai au rate mai scăzute de boli de inimă și accident vascular cerebral decât cele care consumă mai puțin ceai.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *