Strugurii pentru vin din stațiunea viticolă Apoldu de Sus ( Sibiu ) a USAMV Cluj, culeși cu ajutorul unei mașini performante/Campania de recoltare a început cu o lună mai devreme

struguri, Apoldu de Jos, USAMV, masina foto: captură Facebook/@TVR Cluj

Strugurii pentru vin din stațiunea viticolă Apoldu de Sus, din județul Sibiu, administrată de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară ( USAMV ) Cluj-Napoca, sunt culeși cu ajutorul unei mașini performante care înlocuiește peste 100 de muncitori, transmite TVR Cluj.

Culesul a început anul acesta cu o lună mai devreme, din cauza temperaturilor ridicate care au dominat ultimele luni. 

Campania de recoltare a strugurilor dura, în trecut, cinci săptămâni. Mașina culege strugurii pentru vin în numai zece zile.

Mașina de recoltare, al cărei preț ajunge la 300.000 de euro, este dotată cu sistem GPS, care permite conducătorului să seteze coordonatele geospațiale astfel încât deplasarea acesteia să nu afecteze rândurile din apropiere. 

Utilajul înlocuiește până la 120 de muncitori și adună până la 3 tone de struguri în mai puțin de o oră. 

”Această combină ne ajută foarte, foarte mult. De pe ciorchine recoltează boabele sănătoase. Boabele care au fost atacate de unele boli sau au intrat, cum s-a întâmplat anul acesta, într-un proces de stafidire foarte înaintat, mașina nu recoltează acele boabe în buncăr”, a declarat ing. Ștefan Polgar, șef serviciu Ferma Viticolă USAMV Cluj. 

Apoldia Maior este o stațiune viticolă didactică a USAMV Cluj. Un fost student, Polgar Szilard Adorjan, în prezent angajat al universității, conduce combina pentru recoltat struguri pentru vin:

”Au venit domnii de la reprezentanță, au predat câteva ore de instrucție, până au stabilit că sunt pregătit, apoi am continuat singur”.

Stațiunea viticolă Apoldia Maior este situată la aproape 500 de metri altitudine. Plantația de viță-de-vie se întinde pe 69 de hectare. Producția de vin anuală ajunge până la 400.000 de litri. 

Soiurile sunt albe: Sauvignon Blanc, Traminer, Pinot Gris, Muscat Ottonel și Riesling Italian. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *