Strugurii albi, recoltați mai devreme decât în anii anteriori, ca urmare a temperaturilor ridicate/Estimările privind producția, diferite la nivel regional/”Am trecut de la un ritm lent la unul alert” – Bogdan Anghel, firmă vitivinicolă, jud. Prahova

podgorii romanesti, vinuri romanesti, culesul strugurilor, struguri albi pexels.com/Dalila Dalprat

Viticultorii din diferite podgorii românești au declarat pentru G4Food că anul acesta încep campania de recoltare a strugurilor mai devreme cu o săptămână sau chiar cu mai multe săptămâni decât de obicei, ca urmare a temperaturilor ridicate înregistrate de-a lungul sezonului agricol. Culesul strugurilor, o activitate agricolă specifică anotimpului toamnei ( septembrie – octombrie ), începe anul acesta cel mai probabil în ultima lună a verii, în anumite podgorii.

Producțiile estimate diferă de la un producător la altul. În timp ce un viticultor din județul Arad, Podgoria Miniș-Măderat, transmite că anul acesta va recolta mai mulți struguri decât în 2023, un viticultor din județul Prahova, Podgoria Dealu Mare, precizează că producția va fi diminuată cu 40%.

Podgoria Dealu Mare

”Cred că vom da startul campaniei de recoltare a strugurilor albi peste 2 săptămâni. De regulă, începeam la 15 septembrie, dar anul acesta, la 15-20 august. Strugurii s-au copt forțat, din cauza temperaturilor ridicate. Au zahăr, dar nu au cumulat aromele așteptate. Producția va fi undeva la 60% față de nivelul de anul trecut”, a declarat Bogdan Anghel, director general, Licorna Winehouse, localitatea Ghinoaica, jud. Prahova. 

”Am trecut de la un ritm lent la un ritm alert”, susține Anghel. ”Cultivăm, ca soiuri albe, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală și Pinot Gris, iar ca soiuri roșii, Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră”.

Podgoria Murfatlar 

”Noi nu am început încă ”mersul coacerii”, care înseamnă să luăm probe de struguri, din diferite părți ale plantației, și să măsurăm cantitatea de zahăr din boabe. Nivelul optim este de 190 de grame de zahăr la un kilogram de struguri. Este știut că din 16 – 17 grame de zahăr obținem 1 grad de alcool. Rezultă că la nivelul optim de 190 de grame de zahăr/1 kg de struguri producem un vin cu 11,5 % alcool, cât trebuie pentru un vin cu Denumire de Origine Controlată ( DOC )”, a precizat Ion Vlădoi, owner Crama ”Domeniul Vlădoi”, din localitatea Murfatlar, jud. Constanța. 

Ion Vlădoi estimează că va începe recoltatul cu o săptămână mai devreme decât de obicei. Producția va fi mai mică, din cauza aplicării unei metode noi de tăiere a viței-de-vie. 

Viticultorul din județul Constanța afirmă că în zona Murfatlar este un microclimat determinat de curenții de aer ( briză ) care circulă dinspre Marea Neagră, situată la 10 km distanță: ”Aici, suntem cu 100 m deasupra nivelului mării și temperatura, datorită brizei marine, e mai mică cu câteva grade decât în zonele cu temperaturi ridicate. Vara e mai răcoare, iarna mai cald”.

Domeniul Vlădoi însumează 20 de hectare cultivate cu mai multe soiuri de viță-de-vie, soiul dominant fiind Sauvignon Blanc. Pentru a face față schimbărilor climatice, proprietarii au amenajat un sistem de irigații revoluționar: instalație prin picurare îngropată la 40 de cm, cu ajutorul căreia apa ajunge direct la rădăcina plantelor. Sursa de apă este un puț săpat în incinta fermei.

”Avantajul este că nu mai pierd apă, ca atunci când irigam cu un sistem de suprafață, și nici nu sunt distruse țevile și tuburile. Pun în funcțiune acest sistem de irigare când e secetă, cred că din 2 în 2 ani. Unii spun că seceta este favorabilă viței-de-vie, însă are și planta asta nevoie de apă, nu poate trăi fără apă”, explică Ion Vlădoi. 

Podgoria Miniș – Măderat

Marius Gurban cultivă 3 ha cu viță-de-vie în localitatea Șiria, din județul Arad. Strugurii sunt vinificați la o cramă din apropiere, care îmbuteliază vinul și etichetează sticlele. Din producția obținută din cele 3 ha, Marius scoate 3-4.000 de sticle de vin anual. 

”Am fost ieri în vie și am constatat că strugurii sunt copți, cred că săptămâna viitoare încep recoltatul. E un decalaj de două-trei săptămâni față de anii anteriori. De fapt, de vreo zece ani, sezonul se tot scurtează, încep tot mai devreme culesul” a remarcat Marius Gurban, owner Podrumu lu’ Gurban. 

Viticultorul arădean subliniază că primele luni ale anului au fost caracterizate de temperaturi ridicate. Apoi, au fost și momente de îngheț, care au afectat strugurii pe parcele plane, de la poala dealului: ”Au înghețat înainte de înflorire”. Marius Gurban se așteaptă la producții mai bune decât anul trecut, care a fost ”un an foarte slab, cu numai 4 tone de struguri. Acum sper la o producție totală de 12 tone”. Viticultorul din Șiria a mai precizat că a optat în ultimii ani pentru cupajarea vinului, pentru a avea mai mult succes pe piață. Vinurile Podrumu lu’ Gurban sunt vândute inclusiv on line. 

Citește și Strugurii albi din regiunea italiană Emilia Romagna, recoltați cu câteva săptămâni în avans față de termenul obișnuit/Viticultorii estimează o producție mai mare decât anul trecut

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *