Trei specialiști în nutriție au explicat de ce anumite obiecte comune din bucătărie ar trebui evitate. Avery Zenker, Helen Tieu și Brierley Horton atrag atenția că materialele folosite la unele ustensile pot elibera microplastice sau substanțe toxice care afectează sănătatea. În plus, alternativele sunt adesea mai durabile și mai sigure, arată eatingwell.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Tocătoarele din plastic eliberează microplastice
Potrivit lui Avery Zenker, „plasticul din tocătoare eliberează mii de microparticule în alimente”. Cercetările estimează că un consumator expus la astfel de tocătoare poate ingera între 7 și 50 de grame de microplastic pe an. Specialiștii recomandă folosirea unor tocătoare din lemn, bambus sau sticlă, mai sigure și mai rezistente.
Tigăile antiaderente pot fi toxice la temperaturi mari
Multe tigăi non-stick conțin teflon și substanțe cunoscute sub numele de „chimicale eterne” (PFOA și PFAS). Când sunt supraîncălzite, acestea eliberează compuși periculoși pentru ficat și sistemul endocrin. Helen Tieu recomandă tigăile din fontă, inox sau ceramică. În plus, „fonta adaugă și puțin fier alimentar”, explică ea.
Recipientele din plastic, înlocuite cu sticlă
Cutiuțele de plastic folosite la depozitare pot elibera microplastice și substanțe precum BPA sau ftalați, mai ales în contact cu alimente grase sau acide. Sticla este mai sigură și mai sustenabilă. Brierley Horton recunoaște că încă are câteva recipiente din plastic, dar treptat le înlocuiește cu variante din sticlă.
Flacoanele pentru apă din oțel, alternativa sănătoasă
Flacoanele de unică folosință sunt considerate nesigure și poluante. „Am eliminat complet plasticul. Folosim doar sticle din oțel inoxidabil”, spune Horton. Variantele reutilizabile sunt practice, rezistente și disponibile în culori și modele atractive.
Friteuza clasică, înlocuită de air fryer
Folosirea frecventă a friteuzelor crește consumul de grăsimi nesănătoase. Dieteticienii recomandă air fryer-ul, care permite gătirea mai ușoară a unor preparate crocante, dar cu mult mai puțin ulei.
Cuțitele de calitate previn accidente
„Cuțitele boante sunt mai periculoase decât cele bine ascuțite”, subliniază Zenker. Ele alunecă ușor și pot provoca răni. Un set de cuțite de calitate, bine întreținut, este considerat esențial pentru o bucătărie sigură și eficientă.
Ceainicele din plastic, surse de substanțe toxice
Apa fiartă în ceainice de plastic poate conține compuși dăunători eliberați la temperaturi ridicate. Specialiștii recomandă variantele din sticlă sau inox.
Pungile de unică folosință, înlocuite cu silicon
Pungile de plastic pentru sandvișuri sau congelare pot fi schimbate cu variante reutilizabile din silicon, fără BPA sau ftalați. Sunt mai rezistente, sigure și reducem astfel și risipa de plastic.
Nutriționiștii subliniază că nu este nevoie să renunțăm imediat la toate obiectele de plastic, dar trecerea treptată la variante sigure este o investiție pentru sănătate. Alegerea unor ustensile de calitate și din materiale durabile poate proteja atât organismul, cât și mediul.