Mulți dintre noi cunosc deja clasicul pesto di basilico/pesto de busuioc, prezent des în ofertele marilor lanțuri comerciale. Dar mai există câteva sosuri reci de vară de culoare verde care dau caracter preparatelor estivale. Le putem prepara extrem de rapid în casă. Ca și sosul barbecue sau guacamole, sunt sosuri reci preferabile celor din comerț, pline de sare, zahăr, aditivi și grăsimi nesănătoase. Multe sosuri au la bază pătrunjelul verde, și el un concentrat de proprietăți nutritive.
Fie că e vorba de barbecue sau friptură la cuptor sau snițel sau carne pe tigaia grill, au toate nevoie de un sos care să dea o notă de fresh, de proaspăt, ușor acid. La fel, și dacă e vorba de pește sau de legume pe grill sau la vapori.
Primele două se fac folosind un blender sau un mixer vertical; ultimul se face în mod tradițional tocând mărunt cu cuțitul toate ingredientele, are o textură mai grosieră.
Sos verde piemontez
Este un sos acrișor, decis, și cu multă sapiditate, care se poate asocia cu orice preparat care nu este deosebit de savuros. În Piemonte, regiunea cu capitala la Torino, se practica în mod tradițional metoda gătitului prin fierbere, fie carne, fie legume – din nevoia de a le adăuga arome și gust s-a născut la salsa verde/bagnet verd
Ingrediente pentru circa 400 g sos verde
100 g pătrunjel curățat și spălat, doar frunzele
2 gălbenușuri de ou fiert
1 felie de pâine fără coajă
3 bucăți de file de anșoa (2 hamsii)
1 lingură capere desărate
1 cățel mic de usturoi sau jumătate dintr-unul mare (nu trebuie să domine)
50 ml oțet alb
100 ml ulei de măsline
sare, piper
Se adaugă toate ingredientele în blender. Se pornește puțin câte puțin, cu pauze. Trebuie ca ingredientele să se amalgameze dar să rămână cu o consistență rustică, grosieră, nu foarte fină, omogenă.
Sos pesto de rucola
Pestare se traduce prin a pisa, a bate ceva cu altceva, iar sosul tradițional pesto de busuioc așa se obține: pisând busuiocul și restul ingredientelor într-un mojar de marmură. Se poate folosi aceeași metodă și în cazul unui sos pesto de rucola, însă dacă folosim un blender e mult mai simplu. Frunzele de rucola au o structură mult mai dură decât cele de busuioc.
Ingrediente pentru circa 300 g pesto de rucola
100 g rucola
100 g ulei de măsline, sau mai mult
50 pinoli (un înlocuitor foarte reușit e miezul de nucă)
50 g brânză grana padano/parmezan ras
1 cățel mic de usturoi
sare
Se prepară cu un blender sau un mixer vertical, urmând indicațiile sosului verde din rețeta anterioară. Se poate folosi și în sandviș, în dressinguri pentru salate, sau ca sos dip.
Sos gremolada, un sos tradițional milanez
Este un sos cu mult caracter, acrișor și aromat, care însoțește în mod tradițional risotto alla milanese con l’ossobuco – pentru a contrabalansa acest clasic al bucătăriei lombarde, cu un nivel de grăsimi considerabil.
Dar se poate asorta cu orice fel de carne și nu numai. Se prepară tocând mărunt ingredientele cu cuțitul și amalgamându-le la final cu o lingură.
Ingrediente pentru circa 100 g sos gremolada
50 g pătrunjel, frunze și tulpini, curățat, spălat, uscat
sucul de la 1 lămâie și coaja rasă
1-2 căței de usturoi
2 linguri ulei de măsline
sare
Se toacă foarte mărunt pătrunjelul, se rade usturoiul pe o răzătoare foarte fină. Pe aceeași răzătoare se rade și coaja de lămâie de la un fruct netratat.
Se amestecă toate cu sucul de la aceeași lămâie, se adaugă un strop de sare.
Se amalgamează bine și se adaugă și uleiul.
Este un sos ideal pentru pui, pește, legume, chiar și brânzeturi. Se poate adăuga și în supă sau în dressingul de salată.