„Solul inteligent” produce recolte cu 138% mai mari folosind cu 40% mai puțină apă – studiu

sol inteligent, plante, studiu, apa Foto: Pexels

Udarea și fertilizarea culturilor pentru a furniza suficientă hrană pentru o lume în schimbare reprezintă o provocare majoră în agricultură. Acum, oamenii de știință de la Universitatea Texas din Austin au dezvoltat un „sol inteligent” care poate menține plantele mai bine hidratate și poate asigura o eliberare controlată a nutrienților, transmite New Atlas. În cadrul testelor, acesta a îmbunătățit drastic creșterea culturilor, folosind în același timp mult mai puțină apă.

S-a estimat că aproximativ 70% din apa dulce utilizată în lume este destinată agriculturii. Aceasta înseamnă că în zonele în care apa este mai puțină poate fi dificil să se cultive și să se hrănească populația, astfel încât oamenii de știință investighează modalități de creștere a eficienței apei.

Pe baza lucrărilor anterioare, noul studiu marchează un pas înainte în această direcție. Solul primește denumirea de „inteligent” datorită adăugării unui hidrogel special formulat, care absoarbe mai mulți vapori de apă din aer pe timpul nopții, eliberându-i apoi la rădăcinile plantelor în timpul zilei. Încorporarea clorurii de calciu în hidrogel asigură, de asemenea, o eliberare lentă a acestui nutrient vital.

Echipa a testat noul sol inteligent în experimente de laborator, cultivând plante în 10 grame de sol, unele incluzând 0,1 g de hidrogel. A fost simulat un ciclu zi-noapte, cu 12 ore de întuneric la 25 de grade Celsius și o umiditate relativă de 60% sau 90%, urmate de 12 ore de lumină solară simulată la 35 de grade Celsius și o umiditate de 30%.

Plantele care cresc în solul cu hidrogel au prezentat o creștere cu 138% mai mare a lungimii tulpinilor, comparativ cu grupul de control. Este important de remarcat faptul că plantele crescute în hidrogel au obținut acest rezultat chiar și atunci când au avut parte de cu 40% mai puțină udare directă.

„Scumpirea globală a apei, cuplată cu o populație în creștere, are un impact imediat asupra securității alimentare”, a declarat Guihua Yu, autorul corespondent al studiului. „Această nouă clasă de hidrogeluri oferă o soluție promițătoare pentru a satisface nevoile presante ale deficitului de apă și absorbția eficientă a nutrienților în agricultura durabilă modernă.”

În lucrările viitoare, echipa intenționează să încorporeze alte tipuri de îngrășăminte și să efectueze experimente cu durată mai lungă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *