Mai multe solarii din principalele zone legumicole ale judeţului Buzău, cu precădere cele din comuna Glodeanu-Sărat, au fost afectate de rafalele de vânt înregistrate marţi, în unele situaţii pagubele ridicându-se la aproximativ 40.000 de lei, transmite Agerpres.
Încă de la primele ore ale dimineţii vântul a început să bată cu putere. Rafalele de vânt au antrenat nori de praf pe câmp iar în solarii curenţii au rupt pe suprafeţe întinse foliile abia prinse de legumicultori la început de sezon.
„Ieri a bătut vântul cu mare putere, cred că a depăşit 100 km/h la rafală, 2.000 mp după cum vedeţi din solar daună totală. Va trebui toată folia schimbată, să mulţumim lui Dumnezeu că nu a stricat structura. Folia este foarte scumpă, toate imputurile din agricultură sunt deosebit de scumpe. Am în acest solar salată, am văzut chiar astăzi salată afectată, după cum spunem noi vântul a zdrelit frunzele foarte tare. Pagubele depăşesc 20.000 lei cel puţin, eu nu mai sper la nimic. Am obosit, în tot bazinul este jale. Pe câmp erau numai nailoane”, a declarat legumicultorul Claudiu Breazu.
În localitatea Pitulicea, la câţiva kilometri depărtare de Glodeanu Sărat, scenariul a fost acelaşi. Legumicultorii au asistat neputincioşi cum vijelia le smulgea folia de plastic de pe sere şi culca la pământ răsadurile.
„Am 68 de ani, de 50 şi ceva de ani pun în grădină dar nu mi s-a întâmplat aşa ceva. A fost un uragan, când veneau rafalele de vânt te dădeau la o parte, am încercat să repar, nu am avut ce să repar că zburam cu totul. La ora 10.00 a început vântul iar pe seară era zob tot. Am peste 20 de arii aici, mă chinui cu operaţii aşa… Aici, cu şipci cu tot, cu învelit mă costă 40.000 lei, nu am de unde să acopăr cheltuielile, rămân aşa…”, a precizat legumicultorul Preda Barbu.
Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DAJ) a anunţat că sunt efectuate evaluări în perspectiva acordării unor despăgubiri.
„S-au produs pagube, nu foarte mari, într-adevăr mai mari în zona Glodeanu-Sărat, spre Movila Banului, Luciu, cam în toate bazinele legumicole, dar nu sunt pagube foarte mari la ora aceasta. Suntem în plin proces de evaluare, dar mai întâi persoanele care au fost afectate trebuie să facă înştiinţări. Se centralizează şi mai departe ministerul dacă va considera că sunt pagube mari însemnate, pot fi acordate despăgubiri”, a precizat, pentru Agerpres, directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.
Marţi judeţul Buzău s-a aflat sub atenţionare meteorologică de Cod portocaliu privind intensificări susţinute ale vântului, cu viteze la rafală de peste 80 km/h iar la altitudini mari, în zonele montane, de peste 120 km/h.
Sursa foto: Pexels