„Smochinele vor fi fructul viitorului”. Se adaptează la secetă și terenuri aride, calcaroase sau sărate, iar fructele pot fi valorificate proaspete, deshidratate sau în conserve

Mihaela Găneț 7 mai 2 comentarii 5290 vizualizări
smochine-galbene foto: edagricole.it

Poate ne amintim, din vacanțe sau de pri filme, smochini crescuți printre pietrele dinspre malul mării, în Grecia.  Smochinii sunt originari din Orientul Mijlociu, de unde s-au extins cu mii de ani în urmă în zonele cu climă mediteraneană. Schimbările climatice fac însă ca ei să se adapteze tot mai bine pe măsură ce înaintăm înspre nordul continentului. Așa cum, de exemplu, în Marea Britanie a început să se extindă cultura viței de vie, sau așa cum în Sicilia se cultivă fructe tropicale, inclusiv avocado.

Un pom fructifer care are nevoie de foarte puțin, e suficient să nu înghețe iarna

Smochinul face și el parte din lista de plante și pomi fructifei care au devenit în ultimii ani subiect de reconversie a culturilor. Începe să fie cultivat în zone care nu îi erau specifice.  Este motivul pentru care și în România au început culturi experimentale de smochin, care chiar rodesc, dau randament și le merge bine.

Dar este și motivul pentru care un grup de universități din țări din bazinul mediteranean și-au dat recent mâna într-un proiect de cercetare care mizează pe exploatea potențialului acestui fruct trecut cumva în ultimele decenii în plan secund, scrie publicația gastronomică cibotoday.it.

Nici nu ar putea fi altfel, pentru că, odată dispărută problema înghețului iarna, este un pom fructifer robust, care se adaptează unor condiții de climă și teren nu foarte ofertante. Smochinul se adaptează bine terenurilor uscate și dificile și combate eroziunea solului.

Are o mare capacitate de a se adapta la condiții dificile și la medii uscate, calcaroase sau saline. Rădăcinile sale pătrund adânc în sol în căutarea apei, consolidând, astfel, terenul. Rădăcina sa ocupă spațiu în pământ cel puțin cât și coroana sa.

În plus, atrage polenizatori și faună sălbatică, stimulând astfel biodiversitatea. Promite, în esență, noi oportunități economice pentru micii agricultor care exploatează terenuri reduse și dificile. De asemenea, datorită valorii sale istorice și peisagistice, poate deveni un motor pentru turismul rural.

Proiectul de cercetare Agrofig dedicat smochinului

Sunt, toate la un loc, motivațiile care au stat la baza proiectului  Agrofig – Fostering agroforestry benefits through fig tree cultivation in the Mediterranean, dezvoltat de un parteneriat pentru cercetare și inovare în regiunea mediteraneană. Proiectul pornește de la rolul istoric al smochinului în agricultură și este gândit pentru a-i readuce la actualitate întregul său potenția. Este coordonat de Universitatea din Pisa și participă la el și alte echipe universitare din Spania, Tunisia și Turcia.

Echipa își propune să selecteze varietățile de smochin – există sute – în funcție de solul și microclimatul unde se dezvoltă și, totodată, să evalueze impactul culturilor asupra solului dar și economiei locale, obiectivul primordial fiind acela de a contribui la relansarea acestei culturi și răspândirea ei în zone unde nu făcea parte din tradiția agricolă.

Comentarii

  1. Da am avut un smochin de 10 ani și sa uscat (degerat) în această iarnă,mai mult în primăvară.Sfaturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *